Αμερικανικό «όχι» στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν

Αμερικανικό «όχι» στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται, σε καμία περίπτωση, να δώσουν στο Ισραήλ το πράσινο φως να επιτεθεί στο Ιράν, ούτε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την οδό της διπλωματίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη. Αυτό διεμήνυσε, χθες, η Ουάσιγκτον επιχειρώντας να αναστρέψει το εκρηκτικό κλίμα που δημιούργησαν οι επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν ότι το Ισραήλ, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να αποφασίσει μόνο του εάν το συμφέρει μια επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων…

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ το πράσινο φως να επιτεθεί, ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως» τέτοια περίπτωση. Συμφώνησε, πάντως, με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε άλλες χώρες ποιο είναι το συμφέρον τους» και υπογράμμισε: «Εκείνο που αληθεύει επίσης είναι ότι αποτελεί πολιτική των ΗΠΑ να προσπαθούν να λύσουν το θέμα των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν». Και αυτό θα γίνει μέσω της διπλωματίας, πρόσθεσε. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι.

Στο μεταξύ, τρεις ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των εκατοντάδων ατόμων που συνελήφθησαν στις ιρανικές διαδηλώσεις, ενώ ως απαράδεκτη κατήγγειλε τη σύλληψη της Γαλλίδας ακαδημαϊκού Κλοντίλντ Ρεΐς, ο Νικολά Σαρκοζί, αξιώνοντας την άμεση αποφυλάκισή της. Οι χαμένοι των εκλογών, Χοσεΐν Μουσαβί και Μαχντί Καρουμπί, όπως και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί προειδοποίησαν ότι η καταπίεση των διαδηλωτών θα δώσει ριζοσπαστικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις.

Η συνάντηση των τριών ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια ανανέωσης της αντιπολίτευσης, την ώρα που οι αρχές φοβούνται νέο κύμα διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα πανεπιστήμια, καθώς αύριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την επίθεση της πολιτοφυλακής Μπασίτζ εναντίον φοιτητικής διαδήλωσης το 1999.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT