Λιπαντικές ουσίες από μεταλλαγμένα φυτά

Λιπαντικές ουσίες από μεταλλαγμένα φυτά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΝΝΗ. Τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά μπορεί να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για την παραγωγή λιπαντικών ουσιών, που σήμερα παρασκευάζονται από υποπροϊόντα του πετρελαίου, τα αποθέματα του οποίου μειώνονται σταθερά, επισημαίνουν Γερμανοί επιστήμονες. Στην αναζήτησή της για εναλλακτικές λιπαντικές ουσίες, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου της Βόννης ακολούθησε την τακτική των ανθρώπων, πριν από την ανακάλυψη του πετρελαίου, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πέτερ Ντέρμαν. Τότε, όταν χρειάζονταν λιπαντικές ουσίες, τις αναζητούσαν στα λίπη των θηλαστικών, όπως οι φάλαινες, ή στη χλωρίδα.

«Οι λιπαντικές ουσίες είναι απαραίτητες στη βιομηχανία», λέει ο κ. Ντέρμαν και προσθέτει ότι «όλοι οι σύγχρονοι κινητήρες στα οχήματα, αλλά και οι μηχανές όλων των ειδών χρειάζονται λιπαντικά, τα οποία σήμερα παρασκευάζονται από υποπροϊόντα του πετρελαίου». Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρήκαν την απάντηση στη Φύση, καθώς εντόπισαν ποσότητες λιπαντικών ουσιών, σε ορισμένα φυτά, ικανά να ανθίστανται στην ξηρασία. «Οι φυσικές λιπαντικές ουσίες είναι παρόμοιες με εκείνες που χρειάζεται η βιομηχανία», τόνισε ο Γερμανός ειδικός. «Μια από τις ουσίες αυτές είναι γνωστή από την παρασκευή καλλυντικών», πρόσθεσε ο κ. Ντέρμαν. «Πρόκειται για τη τζοτζόμπα. Είναι, όμως, γνωστά και τα γονίδια, που συντίθενται για να παράγουν τη λιπαντική ουσία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να μεταλλάξουμε διάφορα φυτά, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγουν και αυτά φυσικές λιπαντικές ουσίες. Η μεταφορά των γονιδίων σε άλλα φυτά είναι μια από τις κεντρικές ιδέες του προγράμματός μας», είπε ο ίδιος.

Οι Γερμανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι μέχρι το 2012 θα έχει ξεκινήσει η μαζική καλλιέργεια των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών. Βέβαια, το κόστος παραγωγής προβλέπεται -αρχικώς τουλάχιστον- υψηλό. Οι ειδικοί, ωστόσο, απαντούν ότι όσο μειώνονται τα αποθέματα πετρελαίου, τόσο πιο συμφέρουσα θα γίνεται η παραγωγή λιπαντικών από μεταλλαγμένα φυτά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT