Εξοδος κινδύνου αναζητείται στη Λ’ Ακουιλα

Εξοδος κινδύνου αναζητείται στη Λ’ Ακουιλα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη βασανιστική έξοδος από το σκοτεινό τούνελ της οικονομικής ύφεσης, οι διαπραγματεύσεις για τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη βαρυφορτωμένη ατζέντα της συνόδου κορυφής της G8, η οποία αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στη Λ’ Ακουιλα της Ιταλίας.

Η απόφαση του οικοδεσπότη της συνόδου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μεταφέρει τη συνάντηση των ισχυρών βιομηχανικών κρατών στη μεσαιωνική πόλη, η οποία υπέστη καταστροφικό σεισμό στις αρχές Απριλίου, είχε την έννοια της υποστήριξης στον βαρύτατα πληγέντα, τοπικό πληθυσμό. Οι αρχές ασφαλείας έχουν καταστρώσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να μεταφέρουν αεροπορικά τους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της γης, στην περίπτωση επικίνδυνης αφύπνισης του Εγκέλαδου. «Νομίζω ότι θα έχουμε κάποιους μετασεισμούς: δεν πιστεύω ότι η Γη θα παραμείνει ακίνητη από τη στιγμή που θα έρθει εδώ ο Ομπάμα, για να ξαναρχίσει να κινείται αφού αυτός φύγει», δήλωσε σκωπτικά ο Εντσο Μπόσι, πρόεδρος του Εθνικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου. «Προσεισμικές» δονήσεις, χαμηλής όμως έντασης, σημειώθηκαν χθες και στο πεδίο του πολιτικού ακτιβισμού. Οι πρώτες διαδηλώσεις εναντίον της G8 σημειώθηκαν στη Ρώμη, με τη συμμετοχή κουκουλοφόρων, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, προτού αποσυρθούν στο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν 36 διαδηλωτές, εκ των οποίων 27 είναι Ιταλοί.

Στη Λ’Ακουιλα θα βρεθούν και οι ηγέτες των ισχυρότερων αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, οι οποίοι θα έχουν διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης G14, όπως και κοινές συζητήσεις με τους ηγέτες των «οκτώ». Ενα από τα ζητήματα που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον είναι η απόφαση της Ρωσίας και της Βραζιλίας να υποστηρίξουν την ιδέα της Κίνας για την αναζήτηση ενός νέου, παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, ως εναλλακτικής λύσης έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Γερμανία, Γαλλία και Καναδάς έσπευσαν να υποβαθμίσουν το «μέτωπο των τριών» εναντίον του δολαρίου. Αλλά και η Κίνα, η οποία πρωτοστάτησε στην ιδέα περί νέας, παγκόσμιας νομισματικής τάξης, διατηρεί το 70% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε δολάρια και έσπευσε να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί παρά μια πολύ βαθμιαία μεταβολή. Πάντως, ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας τόνισε ότι ανυπομονεί να εξερευνήσει «τη δυνατότητα νέων, εμπορικών ανταλλαγών, ανεξάρτητων από το δολάριο». Εκεί που αναμένεται να υπάρξει αποφασιστικό βήμα προόδου είναι στο θέμα του διεθνούς εμπορίου. Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές και για μια συμφωνία των «οκτώ» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT