Πολλά τεμένη άνοιξαν χθες στη Σινγιάνγκ

Πολλά τεμένη άνοιξαν χθες στη Σινγιάνγκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Παρά τη σχετική απαγόρευση των κινεζικών αρχών, αρκετά τεμένη άνοιξαν χθες στο Ουρουμτσί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Εκατοντάδες Ουιγούροι μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από τα τεμένη της πόλης, γεγονός που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υποχρέωσε την τοπική αστυνομία να επιτρέψει τη λειτουργία τους προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αιματηρών επεισοδίων. Στις συνοικίες των Ουιγούρων, πάντως, είχαν αναρτηθεί από προχθές επίσημες ανακοινώσεις με τις οποίες γινόταν γνωστό ότι τα τεμένη του Ουρουμτσί θα παρέμεναν κλειστά για λόγους «δημόσιας ασφάλειας».

Περισσότεροι από εκατό Ουιγούροι είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από το δημοφιλές Λευκό Τέμενος στην περιοχή Ερ Ντάο Κιάο του Ουρμουτσί. Επί μία, τουλάχιστον, ώρα το συγκεντρωμένο πλήθος διαπληκτιζόταν με τους αστυνομικούς -πολλοί εκ των οποίων ήταν Ουιγούροι- που φρουρούσαν την είσοδο του τεμένους. Εν τέλει, οι αστυνομικοί επέτρεψαν την είσοδο των συγκεντρωμένων στο τέμενος. «Αποφασίσαμε να τους επιτρέψουμε την είσοδο διότι είχαν συγκεντρωθεί πολλοί και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μην επαναληφθούν οι ταραχές», δήλωσε ένας από τους αστυνομικούς, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Υπενθυμίζεται ότι 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή όταν ομάδες Ουιγούρων διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία και Κινέζους Χαν.

Μαζική φυγή

Στο μεταξύ, ξένοι παρατηρητές ανέφεραν ότι οι Ουιγούροι εγκαταλείπουν μαζικά το Ουρουμτσί με προορισμό τα μικρότερα αστικά κέντρα της Σινγιάνγκ μετά την ανάπτυξη χιλιάδων Κινέζων στρατιωτών στην πόλη. Τοπικοί αξιωματούχοι, μάλιστα, υποστήριζαν ότι 10.000 Ουιγούροι αναχωρούν καθημερινά από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Ουρουμτσί, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στον σιδηροδρομικό σταθμό. «Πολλοί Ουιγούροι φεύγουν, διότι φοβούνται για τις ζωές τους» υποστήριξε ένας μαυραγορίτης, ο οποίος συστήθηκε μόνο ως Γουάνγκ. Ο τελευταίος πουλάει εισιτήρια λεωφορείων έναντι 500 γιουάν (80 ευρώ), τη στιγμή που η τιμή στα εκδοτήρια δεν ξεπερνάει τα 100. «Η ζήτηση είναι μεγάλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι αρχές της Σινγιάνγκ ανακοίνωσαν χθες την καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 γιουάν (29.300 δολάρια) στις οικογένειες των θυμάτων των ταραχών της περασμένης Κυριακής. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Πεκίνο στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ουιγούρων και των Χαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT