Ακόμη και δίωξη αντιμετωπίζει ο Ντικ Τσένι

Ακόμη και δίωξη αντιμετωπίζει ο Ντικ Τσένι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο δικαστικής δίωξης αντιμετωπίζει ο Ντικ Τσέινι, καθώς προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει εντολή στη CIA να κρατήσει μυστικό, ακόμη και από το αμερικανικό Κογκρέσο, ειδικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους.

Το πρόγραμμα, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times το περασμένο Σάββατο, παραμένει εν πολλοίς μυστηριώδες, λόγω του άκρως απορρήτου χαρακτήρα του. Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει, επικαλούμενο ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ότι το λεγόμενο «σχέδιο Τσέινι» αφορούσε τη σύλληψη και εκτέλεση στελεχών της Αλ Κάιντα χωρίς δίκη, με προεδρική εξουσιοδότηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της CIA, Τζορτζ Λιτλ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η συντηρητική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι η CIA δαπάνησε κάποια κονδύλια για την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και για εκπαίδευση πρακτόρων, χωρίς ωστόσο το σχέδιο να γίνει πλήρως επιχειρησιακό μέχρι το τέλος της θητείας των Μπους – Τσέινι. Ο ίδιος ο Τσέινι δεν είχε προβεί, μέχρι χθες βράδυ, σε κάποιο σχόλιο.

Ζήτημα δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών Τσέινι έθεσε, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης του Κογκρέσου. «Πάντα προτιμούσα την ιδέα μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής», δήλωσε ο Λίχι. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής Αντικατασκοπείας του Κογκρέσου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους διέπραξε παρανομία όταν διέταξε τη CIA να κρατήσει το επίμαχο πρόγραμμα μυστικό από τη νομοθετική εξουσία.

Η αποκάλυψη των New York Times ήρθε στην πιο άσχημη, για τον Ντικ Τσέινι, στιγμή, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ εξετάζει το ενδεχόμενο να διατάξει δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων της CIA. Μέχρι στιγμής, ο Μπαράκ Ομπάμα ανθίσταται στις πιέσεις Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών για «επιτροπή διερεύνησης της αλήθειας», προτρέποντας τον πολιτικό κόσμο «να κοιτάζει προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν». Το «πρόγραμμα Τσέινι», πάντα σύμφωνα με τους New York Times, είχε κρατηθεί μυστικό ακόμη και μετά την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον Ομπάμα. Μόλις στις 23 Ιουνίου, ο διορισθείς από τον Ομπάμα, νέος αρχηγός της CIA, Λίον Πανέτα, ενημερώθηκε από τους υφισταμένους του για την ύπαρξη του προγράμματος, το οποίο και τερμάτισε ευθύς αμέσως, για να ενημερώσει τα δύο σώματα του Κογκρέσου την επομένη.

Στο χθεσινό ρεπορτάζ της, η Wall Street Journal διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα δεν είχε σχέση με οιεσδήποτε εσωτερικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών ή ανακρίσεις της CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT