Πιο επιθετική γίνεται η νέα γρίπη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι η νέα γρίπη είναι ήπια και δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: το καινούργιο στέλεχος Α (Η1Ν1) επιτίθεται κατά των αεραγωγών με πολύ μεγαλύτερη δριμύτητα από αυτή των στελεχών της συνηθισμένης εποχικής γρίπης.

Ειδικότερα, μελέτη του πανεπιστημίου του Ουϊνσκόνσιν, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης δεν παραμένει στο κεφάλι, δηλαδή, στις βλεννογόνους της μύτης, όπως το εποχικό, αλλά εισβάλλει βαθιά στους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και τελικά, προκαλεί πνευμονία με μεγαλύτερη ευκολία.

Επίσης, από την τελευταία μελέτη προκύπτει ότι το Α (Η1Ν1) δρα κατά παρόμοιο τρόπο με το στέλεχος της γρίπης που προκάλεσε τη μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918. Ο ιός που προκάλεσε τότε 50 εκατομμύρια νεκρούς είχε μεγαλύτερη ικανότητα από τους συνήθεις ιούς να καταστρέφει τους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και οι πάσχοντες συχνά πέθαιναν από τρομερές αιμορραγίες στους πνεύμονες. Οι ερευνητές πραγματοποιήσαν τα πειράματα τους σε νυφίτσες, πιθήκους και ποντίκια.

Επίσης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από άτομα που επιβίωσαν της πανδημίας ισπανικής γρίπης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί διέθεταν προστασία και έναντι του νέου στελέχους της γρίπης.

Η νέα γρίπη σε όλο τον κόσμο κάνει θραύση, αν και επί του παρόντος, οι περισσότεροι προσβεβλημένοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και να αυξάνονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από το νόσημα. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal επισημαίνει ότι τα δεδομένα που συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινή μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα τους επιστήμονες όσον αφορά στην σοβαρότητα της κατάστασης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT