Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που δολοφονήθηκαν στη Ρωσία

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που δολοφονήθηκαν στη Ρωσία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιούρι Σεκοτσίνκιν

Σκοτώθηκε τον Ιούλιο 2003

Δημοσιογράφος και μέλος της Ρωσικής Δούμας, ο Σεκοτσίνκιν πέθανε από -ύποπτο- σοβαρό αλλεργικό σοκ. Το σώμα του είχε καλυφθεί με κόκκινα στίγματα και τα εσωτερικά του όργανα κατέρρευσαν. Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής καριέρας του είχε καλύψει επανειλημμένως τα γεγονότα στην Τσετσενία και έδωσε μάχες εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και της διαφθοράς στη Ρωσία γενικά.

Αννα Πολιτκόφσκαγια

Σκοτώθηκε τον Οκτώβριο 2006

Ρωσίδα δημοσιογράφος, η Πολιτκόφσκαγια εργαζόταν για λογαριασμό της εφημερίδας Novaya Gazeta, ενώ είχε συγγράψει και δύο βιβλία: «Ο Βρώμικος Πόλεμος» και «Η Ρωσία του Πούτιν» (Εκδόσεις Οξύ, Αθήνα, 2005). Αμφότερα τα βιβλία ασκούσαν δριμεία κριτική στην πολιτική του Κρεμλίνου στην Τσετσενία. Παρά τις επανειλημμένες απόπειρες κατά της ζωής της, εκείνη συνέχισε τη δουλειά της, μέχρι που δολοφονήθηκε με όπλο έξω από το σπίτι της στη Μόσχα.

Στάνισλαβ Μαρκέλοβ

Σκοτώθηκε τον Ιανουάριο 2009

Ο γνωστός δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Στάνισλαβ Μαρκέλοβ, ήταν συνήγορος, μεταξύ άλλων, της Αννας Πολιτκόφσκαγια, καθώς και της οικογένειας της Ελζα Κουνγκάγιεβα, μιας Τσετσένας που σκοτώθηκε από Ρώσο αξιωματικό του στρατού το 2000. Πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από μασκοφόρο εκτελεστή μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Μόσχας, μαζί με την Αναστασία Μπαμπούροβα, ασκούμενη δημοσιογράφο στην Novaya Gazeta.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT