Ο Μπάιντεν σε Γεωργία, Ουκρανία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Εκατοντάδες Γεωργιανοί προσήλθαν χθες στη λεωφόρο Τζορτζ Μπους της Τιφλίδας για να υποδεχθούν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν ανεμίζοντας αμερικανικές σημαίες. Ενα χρόνο μετά τον σύντομο πόλεμο Γεωργίας – Ρωσίας, ο Μπάιντεν έφθασε χθες στη χώρα του Καυκάσου με στόχο να επιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη προς την Τιφλίδα.

Το ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου αποτελεί αντιστάθμισμα στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα. Κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί «νέα εκκίνηση» των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, προσέγγιση που δημιούργησε ανησυχίες στις φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. «Δεν αναγνωρίζουμε σφαίρες επιρροής ούτε θεωρούμε ότι τρίτες χώρες μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν ανεξάρτητα κράτη» είπε ο Μπάιντεν στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, την Ουκρανία.

Η σαφής αμφισβήτηση της ρωσικής σφαίρας επιρροής στον Καύκασο δυναμιτίζει την προσέγγιση της Μόσχας με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, το πλέον επίμαχο ζήτημα, η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, έχει «παγώσει», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι παραδέχθηκε ότι η υποψηφιότητα της χώρας του «έχει σχεδόν πεθάνει».

Στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αν εκείνη το αποφασίσει. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 50% του ουκρανικού πληθυσμού θα ήταν αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική. Στο Κίεβο, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Γιούσενκο και την πρωθυπουργό Τιμοσένκο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει «ενεργειακή ανεξαρτησία» και η ηγέτιδα τάξη της να σταματήσει να αναλώνεται σε εσωτερικές διαφωνίες.

Στη Γεωργία, ο Μπάιντεν επρόκειτο να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Σαακασβίλι, όσο και με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, η οποία οργανώνει συχνές διαδηλώσεις κατηγορώντας τον Σαακασβίλι για αυταρχική διαχείριση και πολεμοχαρείς τάσεις. Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Σαακασβίλι εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στην Νότια Οσετία, με αποτέλεσμα ο ρωσικός στρατός να προελάσει στη χώρα του και οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης να φθάσουν στο ναδίρ. Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία ανήκουν στη Γεωργία, αλλά μετά τον πόλεμο αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT