Δύσκολη εποχή για τη βιομηχανία σεξ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ύφεση είναι αμείλικτη. Χτυπάει τις τράπεζες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις αγορές ακινήτων, τη διασκέδαση και την εστίαση. Ανάμεσα στους πληγέντες τομείς είναι και η βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ, από το Βερολίνο μέχρι και την Μπανγκόκ, οι δουλειές είναι πεσμένες. Στην Ταϊλάνδη, λ. χ., ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά 35%, οπότε αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη είναι η πτώση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια.

Αν στην Ασία η κατάσταση είναι δύσκολη, στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. «Οι πελάτες μας συνήθιζαν να έρχονται δύο – τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα τους βλέπουμε μόνο μία. Είναι σαφές ότι δεν τους περισσεύουν τα χρήματα για να τα σπαταλάνε δεξιά και αριστερά», λέει ιδιοκτήτης οίκου ανοχής στο Αμβούργο. Στην Τσεχία, όπου το 14% του ανδρικού πληθυσμού παραδέχεται ότι έχει επισκεφθεί πορνείο, η κρίση είναι ακόμα πιο έντονη. Μισοί από τους οίκους ανοχής στην περιφέρεια της Πράγας έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο.

Ομως, το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου δεν λέει να το βάλει κάτω. Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους κυνηγούν την ανάκαμψη με προσφορές. Εξηγούμαστε: μετακίνηση προς και από τον οίκο ανοχής, αλλά και εκπτώσεις στις υπηρεσίες.

Σε ένα πορνείο στο Αμβούργο, οι πελάτες πληρώνουν σταθερό ποσό όσο σεξ και αν κάνουν για μια ώρα, όπως ακριβώς τα εστιατόρια που έχουν μπουφέ και σερβίρεσαι όσες φορές θέλεις. Στις πιο κακόγουστες ευκαιρίες είναι δωρεάν υπηρεσίες για όσους δέχθηκαν το Πάσχα και στις Απόκριες να προσέλθουν μεταμφιεσμένοι.

Σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές ήταν τόσο φθηνές, που προκάλεσαν τόνωση του τουρισμού.

Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, το τοπικό νόμισμα έχασε 35% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ ή το δολάριο, με αποτέλεσμα οι ταρίφες να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα. Αυτό δεν χαροποιεί τους πάντες.

«Μπροστά στα μάτια μας η Ουκρανία μετατρέπεται σε παράδεισο του σεξ», υπογραμμίζει στο περιοδικό ο υπουργός Εσωτερικών, Γιούρι Λούτσενκο.

Οι γυναικείες οργανώσεις εναντίον της πορνείας και του trafficking εκφράζουν τις ανησυχίες τους: «Υπάρχουν χιλιάδες κοπέλες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και άλλοι τόσοι ξένοι που πληρώνουν για το σεξ». Η αστυνομία πάντως υποστηρίζει ότι σε σχέση με πέρυσι, τα κέρδη στον τομέα αυτό θα είναι διπλάσια.

Στην Μπανγκόκ, πάντως, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Δεν έχει νόημα να κάνουν εκπτώσεις, διότι οι τιμές έτσι και αλλιώς ήταν εξαιρετικά χαμηλές, οπότε πολλοί από τους οίκους ανοχής θα αναγκαστούν να κλείσουν τις πόρτες τους και οι εργαζόμενοί τους θα μείνουν άνεργοι.

Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες και μη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT