Η κυβέρνηση Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 5ης Ιουλίου, υποσχόμενος κάθαρση του πολιτικού τοπίου, πάταξη της διαφθοράς και αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης. Υπό την πίεση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα του, ο 50χρονος πρωθυπουργός, πρώην σωματοφύλακας και πιο πρόσφατα δήμαρχος της Σόφιας, πρότεινε ένα λιτό κυβερνητικό σχήμα με πολλά νέα πρόσωπα.

Οι επιλογές του στην κορυφή των σημαντικότερων υπουργείων, άλλωστε, αποκαλύπτουν τις προθέσεις του. Αντιμέτωπος με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την πτώση των ξένων επενδύσεων και τα μειωμένα κυβερνητικά έσοδα, ο αρχηγός του GERB ανέθεσε καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και υπουργού Οικονομικών στον Συμεών Ντιάνκοφ, εμπειρογνώμονα στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι υπουργοί

Ο Τράιτσο Τράικοφ θα είναι υπερ-υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, ενώ ο Σβίλεν Νέικοφ θα είναι επικεφαλής του νεοσυσταθέντος υπουργείου για θέματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει η ευρωβουλευτής Ρουμιάνα Ζέλεβα, διδάκτωρ κοινωνιολογίας στη Σόφια, αλλά και στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Η εισαγγελέας Μαργαρίτα Πόποβα, γνωστή στο εσωτερικό, αλλά και στις Βρυξέλλες για τη διερεύνηση της κατασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα αναλάβει το δύσκολο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και αναπληρωτής δήμαρχος της Σόφιας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική, αντιμέτωποι με την υποχρέωση αποκατάστασης της έννομης τάξης, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας.

«Ο αντικειμενικός μου στόχος δεν είναι να κάνω μια πλήρη θητεία», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Θέλω να κυβερνήσω και να βγάλω τη χώρα από την κρίση».

Δυόμισι χρόνια μετά την ένταξή της στην Ε. Ε., η Βουλγαρία έχει εξελιχθεί στο μαύρο πρόβατο της Ενωσης. Με απόφαση της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν, πέρυσι, κονδύλια εκατ. ευρώ προς τη Βουλγαρία, εξαιτίας της αποτυχίας της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Αν αποτύχει και πάλι, τότε ενδεχομένως θα στερηθεί εκ νέου την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που τόσο έχει ανάγκη η ανίσχυρη οικονομία της.

Ο κ. Μπορίσοφ δεν έδειξε χθες να ανησυχεί για την έλλειψη αυτοδυναμίας του κόμματός του, στη Βουλή, ενώπιον της οποίας θα θέσει προς ψήφιση τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, τη Δευτέρα. Το GERB του κ. Μπορίσοφ θα αναγκαστεί να υπολογίζει στην υποστήριξη τριών μικρότερων δεξιών παρατάξεων, αφού διαθέτει 116 έδρες επί συνόλου 240. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει αποφασισμένος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε παραχωρήσεις υπουργείων, επειδή θέλει το GERB να έχει την πλήρη ευθύνη των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1959 από πατέρα πυροσβέστη και μητέρα νηπιαγωγό, ο Μπορίσοφ υπηρέτησε ως πυροσβέστης αλλά και σωματοφύλακας σημαινόντων προσώπων, όπως ο Τοντόρ Ζίβκοφ και ο πρώην βασιλιάς Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ. Ο τελευταίος όρισε τον Μπορίσοφ γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών το 2001, όταν ανήλθε στην εξουσία. Παραιτήθηκε από τη θέση του το 2005, μετά από διαφωνίες του με τον τότε Σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών και την ίδια χρονιά εξελέγη δήμαρχος της Σόφιας. Ενα χρόνο αργότερα, ο Μπορίσοφ ίδρυσε το δεξιό κόμμα GERB με στόχο την καταπολέμηση αυτού που αποκαλούσε διεφθαρμένη και αποτυχημένη ελίτ.

Οι κάτοικοι της Σόφιας του έδωσαν το προσωνύμιο «Μπάτμαν» για το ζήλο του και κέρδισε πολλούς φίλους με την ευθύτητα και τη λαϊκή του γλώσσα. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι και οπαδοί του τον αποκαλούν «αδελφό» και οι συνεργάτες του «στρατηγό». Ο Μπορίσοφ διαθέτει επίσης μαύρη ζώνη στο καράτε και είναι δεινός παίκτης του τένις και του ποδοσφαίρου. Διαζευγμένος από το 1988, εμφανίζεται συχνά δημοσίως με τη νέα του σύντροφο, μια τραπεζίτη, κι έχει μια κόρη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT