Παχύσαρκοι: πιο ευάλωτοι στη γρίπη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό της νέας γρίπης. Εξίσου ευάλωτοι είναι και οι παχύσαρκοι, όπως τουλάχιστον δείχνει στατιστική ανάλυση Αμερικανών ερευνητών. Το 45% των ανθρώπων που πέθαναν από τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ήταν παχύσαρκοι. Καθώς το 28% των Αμερικανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παραπάνω κιλά διπλασιάζουν τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης. Οι ερευνητές -για μια ακόμα φορά- δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο τα περιττά κιλά καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο στο νέο ιό.

Μία παλιότερη μελέτη, ωστόσο, πράγματι συνδέει το υπερβολικό σωματικό βάρος με τη γρίπη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2007 από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Το λίπος βλάπτει

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα απελευθερώνει διαρκώς ορισμένα χημικά που είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση φλεγμονής. Το ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν είναι τι ρόλο διαδραμάτιζε το κοιλιακό λίπος όταν ο οργανισμός προσβαλλόταν από τον ιό της γρίπης. Το θέμα θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή αυτή η ανοσοποιητική αντίδραση, η «καταιγίδα κυτοκινών», «σκοτώνει» συνήθως όσους πάσχουν από γρίπη.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα ποντίκια είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την εποχική γρίπη συγκριτικά με τα πιο αδύνατα τρωκτικά, παρότι το γενετικό τους υλικό είναι το ίδιο.

Γιατί, όμως, το πάχος σκοτώνει; Για να μπορέσουν να δώσουν μία απάντηση στο ερώτημα οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος των πειραματόζωων και τα χημικά συστατικά του. Πριν από τη λοίμωξη τα παχύσαρκα ποντίκια είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, ενώ στα πρώτα στάδια της λοίμωξης είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις των χημικών συστατικών που καταστρέφουν τους ιούς.

Η λεπτίνη, η οποία απελευθερώνεται από τα κύτταρα λίπους, πυροδοτεί ανοσοποιητικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο οργανισμός των παχύσαρκων πειραματόζωων τελικά δεν αντιδρά στη λεπτίνη και οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού τους επιβραδύνονται.

Η ανοσοποιητική αντίδραση στα παχύσαρκα ποντίκια ήταν περιορισμένη και ήλθε πολύ αργά. Οχι μόνο δεν σκότωσε τον ιό της γρίπης, αλλά πυροδότησε την «καταιγίδα κυτοκινών» που τελικά σκότωσε τα τρωκτικά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT