ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ 23 ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ

Συλλήψεις 200 υπόπτων ισλαμιστών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε 23 επαρχίες της Τουρκίας, οδήγησε στην ταυτόχρονη σύλληψη σχεδόν 200 υπόπτων για συμμετοχή σε ισλαμιστική οργάνωση. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Χιζμπ ουτ Ταχρίρ», στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πολυεθνικού μουσουλμανικού κράτους. Πάντως, η οργάνωση, που έχει έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί μόνο ειρηνικά μέσα και δεν συμμετέχει σε έκνομες δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν την κατηγορεί για βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας το 2004.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Φωτιές καίνε τα δάση

ΜΑΔΡΙΤΗ. Αρκετές πυρκαγιές μαίνονταν και χθες στην Ισπανία όπου έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 170.000 στρέμματα δάσους από τις αρχές της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές. Η Αραγωνία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή, με σχεδόν 106.000 στρέμματα καμένης γης κυρίως στην επαρχία Τερουέλ.

ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ 4 ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Ελικόπτερο έπεσε σε λεωφόρο

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Ελικόπτερο συνετρίβη σε λεωφόρο στο Μέριλαντ και τυλίχτηκε στις φλόγες σκοτώνοντας τους τέσσερις ανθρώπους που επέβαιναν. Η ορατότητα στην περιοχή ήταν περιορισμένη από την ομίχλη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν ο καιρός έπαιξε ρόλο στο ατύχημα. Καταιγίδες είχαν επίσης πλήξει την περιοχή νωρίτερα εκείνο το βράδυ. Το ελικόπτερο ήταν ένα τετραθέσιο Ρόμπινσον R44. Ο δρόμος έχει κλείσει και από τις δύο πλευρές κοντά στο σημείο που συνετρίβη το ελικόπτερο.

ΟΚΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Καταιγίδες «πνίγουν» Πολωνία και Τσεχία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός από τις καταιγίδες που έπληξαν προχθές την Πολωνία, σύμφωνα με αναφορές των πολωνικών ΜΜΕ. Νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας έχουν χτυπηθεί από τις καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Η Τσεχία και η Γερμανία επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι καταιγίδες δυσχέραναν την κίνηση σε δρόμους και σιδηρόδρομους. Στην Πολωνία 17 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα όταν κόπηκε γραμμή ρεύματος.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ

Η Ντ’ Αντάριο δεν χρηματίστηκε

ΡΩΜΗ. Η συνοδός πολυτελείας που βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου σχετικά με τη σεξουαλική ζωή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρνείται ότι δέχτηκε αμοιβή από δημοσιογράφους για να αμαυρώσει τη φήμη του. Η Πατρίτσια Ντ’ Αντάριο, που ισχυρίζεται ότι πέρασε μία βραδιά με τον Ιταλό πρωθυπουργό και τράβηξε το υπνοδωμάτιό του σε βίντεο με το κινητό της, απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον οποιουδήποτε την συκοφαντεί. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, έχει πει ότι μερικές ιερόδουλες έχουν πληρωθεί από δημοσιογράφους για ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του Μπερλουσκόνι.

ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Πρώτο θύμα του καύσωνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ενας 66χρονος Σέρβος, κάτοικος της πόλης Σάμπατς, ο οποίος έπασχε από διαβήτη και είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι το πρώτο θύμα του καύσωνα στη χώρα. Στη Σερβία η θερμοκρασία έφτασε χθες και σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Ρουμανία, όπου επίσης επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του καύσωνα. Η δημοτική αρχή του Βουκουρεστίου ανακοίνωσε ότι συνεργεία πρώτων βοηθειών είναι εγκατεστημένα σε κεντρικές αγορές και στις κύριες διασταυρώσεις.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Κρίσιμες εκλογές για τους Εργατικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την πρώτη κρίσιμη εκλογική του δοκιμασία μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο αντιμετώπισε χθες το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα. Μετά την παραίτηση του Εργατικού βουλευτή της έδρας του Βόρειου Νόργουιτς, διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του, όπως άλλωστε επιτάσσει ο εκλογικός νόμος της χώρας. Οι Εργατικοί υπέστησαν νέα βαριά ήττα, ενώ την έδρα κέρδισε η Κλόι Σμιθ των Συντηρητικών με 7.348 ψήφους.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ

Σαρωτική νίκη του Μπακίγιεβ

ΜΠΙΣΚΕΚ, Κιργιζία: Σαρωτική νίκη κατήγαγε στις εκλογές της Κιργιζίας ο πρόεδρος της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ. Με καταμετρημένο το 15% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπακίγιεβ συγκέντρωνε χθες το 90% των ψήφων. Πάντως, η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες απειλούσαν τους εκλογικούς της αντιπροσώπους. Ο ηγέτης της, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεβ, ζήτησε μάλιστα επανάληψη της διαδικασίας. Η πολιτική αντιπαράθεση ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, στην οποία φιλοξενείται και αμερικανική βάση, κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό των νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΧΘΕΣ

Νέα αγιογραφία στην Αγιά Σοφιά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μωσαϊκό στο οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο ενός αγγέλου αποκάλυψαν οι εργασίες συντήρησης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την πτώση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453, οι αγιογραφίες και τα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας καλύφθηκαν, όπως προστάζει το μουσουλμανικό έθιμο. Οταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, το 1935 ήρθαν ξανά στην επιφάνεια κάποιες αγιογραφίες. Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν προκειμένου να αποκαλυφθεί και δεύτερο πρόσωπο αγγέλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT