Χαμάς: από τις ρουκέτες στις… δημόσιες σχέσεις

Χαμάς: από τις ρουκέτες στις… δημόσιες σχέσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά μήνες μετά την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έχει αντικαταστήσει τις τυφλές επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες σε μια γιγαντιαία εκστρατεία με στόχο την αύξηση των υποστηρικτών της, όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στο εξωτερικό. Οι ηγέτες της οργάνωσης δεν κρύβουν ότι η νέα στρατηγική αποσκοπεί στην εδραίωση του «πολιτισμού της αντίστασης», όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν. Βασικά μέσα προώθησης του σχεδίου είναι η δραστηριοποίηση στον τομέα των τεχνών και φυσικά οι δημόσιες σχέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες προβλήθηκε νέα κινηματογραφική ταινία, εκδόθηκε ποιητική συλλογή, διοργανώθηκε έκθεση έργων τέχνης και κηρύχθηκε η έναρξη νέας τηλεοπτικής σειράς. Ολα τα παραπάνω έχουν θέμα τον «πολιτισμό της αντίστασης» και παρουσιάζουν ποικιλοτρόπως τις δοκιμασίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για καλλιτεχνικά έργα τα οποία υλοποιήθηκαν υπό τις οδηγίες και φυσικά τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Χαμάς στην πολύπαθη περιοχή.

«Η ένοπλη αντίσταση παραμένει σημαντική και νόμιμη, όμως, τη συγκεκριμένη περίοδο κρίναμε σκόπιμο να δώσουν έμφαση στην πολιτιστική της διάσταση», εξήγησε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και πρώην μαχητής της οργάνωσης, Αϊμάν Τάχα. Ο κ. Τάχα υποστηρίζει ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναδιοργανώνεται στον απόηχο της καταστροφής που προκάλεσε η ισραηλινή εισβολή. Στην πραγματικότητα, η απόφαση για τη διακοπή των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες, οι οποίες προκάλεσαν άλλωστε την ισραηλινή επιδρομή, είναι απόρροια της λαϊκής πίεσης. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αμφισβητούν την αξία των αυτοσχέδιων ρουκετών, όχι διότι πλήττουν Ισραηλινούς, αλλά επειδή τις θεωρούν αναποτελεσματικά όπλα.

Επί της ουσίας, πάντως, το Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο σε επίπεδο τακτικής, αλλά η Χαμάς πήρε το πάνω χέρι στο εξίσου σημαντικό πεδίο της διεθνούς κοινής γνώμης. Οι ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης παρατηρούν με ικανοποίηση τις διεθνείς καταδίκες κατά των Ισραηλινών για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τον πόλεμο και ευελπιστούν ότι σύντομα θα δρέψουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο.

«Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά μαχητές της αντίστασης», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού της Χαμάς, Οσάμα Αλισαουί στο περιθώριο του συνεδρίου, στην Γάζα, με τίτλο – τι άλλο; – «Ο Πολιτισμός της Αντίστασης» «Θέλουμε να έρθουν εδώ συγγραφείς και διανοούμενοι του κόσμου για να δουν από κοντά όσα υπόκειται ο λαός μας», τόνισε ο ίδιος.

Παρά ταύτα, ανώτατο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης ξεκαθάρισε ότι η διακοπή των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες είναι μάλλον προσωρινή. Οι τεχνικοί της Χαμάς εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αυξήσουν το βεληνεκές των ρουκετών. «Για την ώρα, πάντως και δεδομένου ότι το Ισραήλ σέβεται την εκεχειρία δεν θα εξαπολύσουμε κάποια επίθεση», υποστήριξε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT