«Αν βρισκόμουν στο Σικάγο… εκεί θα με πυροβολούσαν»

«Αν βρισκόμουν στο Σικάγο… εκεί θα με πυροβολούσαν»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτόγνωρη για τα δικά του δεδομένα φρασεολογία, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «βλακώδη» την κίνηση της αστυνομίας να συλλάβει τον καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χέρνι Λούις Γκέιτς Τζούνιορ την περασμένη εβδομάδα. Το περιστατικό έχει ως εξής: Ενας αστυνομικός σε περιπολία διέταξε τον έγχρωμο καθηγητή να μείνει ακίνητος τη στιγμή που προσπαθούσε να παραβιάσει την πόρτα της κατοικίας του -ο Γκέιτς είχε ξεχάσει τα κλειδιά του- θεωρώντας ότι πρόκειται για διαρρήκτη. Ο Γκέιτς αντέδρασε σε έντονο ύφος και ο αστυνομικός τον συνέλαβε για αντίσταση κατά της αρχής πάρα το γεγονός ότι είχε ήδη εξακριβώσει ότι ήταν πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Αργότερα δε, στο αστυνομικό τμήμα του Κέιμπριτζ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, απέφυγε να κατηγορήσει την αστυνομία του Κέιμπριτζ για ρατσιστική συμπεριφορά, όπως έκανε ο κ. Γκέιτς. Εντούτοις, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου, βασικό θέμα της οποίας ήταν η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης, σε αυτό το περιστατικό και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν έπρεπε να συλλάβει τον Γκέιτς. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η αστυνομία τους αντιμετωπίζει βάσει φυλετικών κριτηρίων. «Εδώ και χρόνια η αστυνομία αυτής της χώρας σταματάει για έλεγχο τους αφροαμερικανούς σε βαθμό δυσανάλογο σε σύγκριση με τους λευκούς», επεσήμανε ο κ. Ομπάμα. «Αποτελεί ένδειξη ότι η φυλή αποτελεί ακόμα σημαντικό παράγοντα σ’ αυτή την κοινωνία», πρόσθεσε. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Ομπάμα σπανίως αναφέρεται σε φυλετικά ζητήματα, η συγκεκριμένη ανοικτή τοποθέτηση πάνω σ’ ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινότητα των αφροαμερικανών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Φυλετικά κριτήρια

Η υπόθεση Γκέιτς τέθηκε προς το τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, την οποία μονοπώλησαν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, από δημοσιογράφο της εφημερίδας The Chicago Sun Τimes.

«Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Σκιπ Γκέιτς είναι φίλος μου και ως εκ τούτου είμαι προκατειλημμένος υπέρ του», δήλωσε αρχικά ο κ. Ομπάμα. Στη συνέχεια αστειεύτηκε για πρώτη και τελευταία φορά εκείνη την ημέρα, αναλογιζόμενος τι θα είχε συμβεί αν ήταν εκείνος στη θέση του καθηγητή Γκέιτς. «Υποθέτω ότι αυτό (σ.σ.: ο Λευκός Οίκος) είναι το σπίτι μου τώρα, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα μου τύχαινε». Μετά μια μικρή παύση, όμως, συμπλήρωσε: «Ας πούμε, όμως, ότι βρισκόμουν στο παλιό μου σπίτι στο Σικάγο… εκεί θα με πυροβολούσαν».

Δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε και πάλι το σοβαρό του ύφος, αφηγούμενος τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του καθηγητή Γκέιτς, ο οποίος θεωρείται, παρεμπιπτόντως, αυθεντία στην Ιστορία των αφροαμερικανών. «Η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα σχετικά με μια πιθανή απόπειρα διάρρηξης και ορθώς έκρινε ότι έπρεπε να αποστείλει δυνάμεις στην περιοχή», τόνισε. «Απ’ όσο γνωρίζω ο καθηγητής Γκέιτς έδειξε την ταυτότητά του, αποδεικνύοντας στον αστυνομικό ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, αλλά παρ’ όλα αυτά συνελήφθη για ανάρμοστη συμπεριφορά», πρόσθεσε. «Δεν γνωρίζω τι ρόλο έπαιξε ο φυλετικός παράγοντας, γνωρίζω όμως ότι οποιοσδήποτε στη θέση του θα ήταν εξοργισμένος και ότι η αστυνομία του Κέιμπριτζ έδρασε βλακωδώς συλλαμβάνοντας τον καθηγητή Γκέιτς, από τη στιγμή μάλιστα που γνώριζε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι γεγονός ότι στην Ιστορία αυτής της χώρας η αστυνομία έχει την τάση να σταματάει τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους σε βαθμό δυσανάλογο», κατέληξε.

Απέσυραν τις κατηγορίες

Η αστυνομία του Κέιμπριτζ απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος του καθηγητή Γκέιτς, αλλά ο τελευταίος έχει απαιτήσει τη δημόσια συγγνώμη από τον αρχιφύλακα Τζέιμς Κρόουλι που τον συνέλαβε. Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Αστυνομικών του Κέιμπριτζ στάθηκε στο πλευρό του αρχιφύλακα, υπογραμμίζοντας ότι έδρασε βάσει της εκπαίδευσής του και της πολιτικής του αστυνομικού τμήματος στο οποίο ανήκει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT