Ποια ήταν η σχέση της οικογένειας Βάγκνερ με τους ναζί;

Ποια ήταν η σχέση της οικογένειας Βάγκνερ με τους ναζί;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πραγματική επανάσταση πρόκειται να συγκλονίσει έναν από τους γερμανικούς ναούς του πολιτισμού. Οι δύο δισέγγονες του μουσουργού Ρίχαρντ Βάγκνερ -οι οποίες διοργάνωσαν για πρώτη φορά το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο- δεσμεύθηκαν ότι θα αποκαλύψουν τη σχέση της οικογένειας Βάγκνερ με τους ναζί και θα δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί επί δεκαετίες τους ιστορικούς: Αραγε, η γιαγιά τους Γουίνιφρεντ Βάγκνερ είχε έρθει σε ερωτική συνεύρεση με τον Αδόλφο Χίτλερ;

Η Εύα Πασκιέ – Βάγκνερ και η Καταρίνα Βάγκνερ ανέλαβαν τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ από τον πατέρα τους, Βόλφγκανγκ. Στόχος τους είναι -λένε οι δύο γυναίκες- να το κάνουν λιγότερο ελιτίστικο και «εσωστρεφές».

Ως γνωστόν, ο Βάγκνερ ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του Χίτλερ. Οπως λένε σήμερα οι δύο απόγονοι του μεγάλου συνθέτη, αυτή η σχέση τις ταλαιπώρησε πολύ όσο ήταν παιδιά. «Ηταν άραγε η γιαγιά μου ερωμένη του Χίτλερ; Ηταν ο παππούς εμπλεγμένος με τους ναζί; Αν η αδελφή μου κι εγώ δεν κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις και δεν δώσουμε απαντήσεις, ποιος θα το κάνει;», λέει η Καταρίνα.

Στόχος των δισέγγονων του Βάγκνερ είναι να βοηθήσουν τους ιστορικούς ώστε να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους έως το 2013, οπότε θα εορτασθεί η 200ή επέτειος από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Η οικογενειακή έπαυλη θα φιλοξενήσει μόνιμη έκθεση για τα χρόνια του Γ΄ Ράιχ, ενώ ανάμεσα στα άλλα εκθέματα από την ερχόμενη χρονιά ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τις βιογραφίες Εβραίων μουσικών και τραγουδιστών οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις γερμανικές όπερες από τους ναζί.

Ο Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, 89 ετών σήμερα, θυμάται ότι μαζί με τον αδελφό του Βίλαντ κάθονταν δίπλα στον Φύρερ, ο οποίος του είχε υποσχεθεί ότι θα γινόταν «διευθυντής των θεάτρων της Ανατολής». Ο αδελφός του θα ανελάμβανε τα ηνία των θεάτρων της Δύσης, μόλις οι ναζί κατακτούσαν ολόκληρο τον κόσμο.

Οι θυγατέρες του, από τις δύο συζύγους του, γνωρίζουν ότι πολλοί από τους λάτρεις της μουσικής του προγόνου τους είναι πολιτικοί, οι οποίοι δεν θα νιώσουν άνετα με την αναζήτηση στοιχείων για τη σχέση Χίτλερ – Βάγκνερ. Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ παρέστησαν η Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί άλλοι.

Αλλωστε, και η Γουίνιφρεντ Βάγκνερ, η σύζυγος του γιου του Ρίχαρντ Βάγκνερ, υπήρξε φανατική οπαδός του Χίτλερ. Από τα πρώτα μέλη του ναζιστικού κόμματος, ήταν αυτή που παρείχε στον Χίτλερ χαρτί και μολύβια για να γράψει το έργο «Ο Αγών μου» ενόσω εκρατείτο στις φυλακές κατά τη δεκαετία του 1920, ενώ τον περιέθαλψε και τον έκρυψε στην έπαυλή της όταν κατεζητείτο.

Ο Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, μάλιστα, θυμάται ότι η μητέρα του, σοκαρισμένη από την αυτοκτονία του Χίτλερ, δέχθηκε να δει τον Αμερικανό πολεμικό ανταποκριτή Κλάους Μαν -γιο του Τόμας Μαν- τον Μάιο του 1945. «Απαντώντας στο ερώτημα που δεν μου θέσατε, κύριε Μαν, σας απαντώ ότι όχι, δεν κοιμήθηκα με τον Φύρερ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT