Ωραία τα κεριά, αλλά… επικίνδυνα

Ωραία τα κεριά, αλλά… επικίνδυνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει, άραγε, κάτι πιο ρομαντικό από ένα δείπνο υπό το φως των κεριών; Μάλλον όχι, παραδέχονται οι ειδικοί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αυτή η εκδήλωση ευαισθησίας, που δημιουργεί έντονα συναισθήματα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, οι καπνοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των κεριών παραφίνης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, συνδέονται τόσο με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα όσο και με την εμφάνιση άσθματος. Βέβαια, θα πρέπει να προσέχει μόνον όποιος είναι… υπέρ το δέον ρομαντικός και δεν χάνει την ευκαιρία να οργανώνει τέτοια δείπνα.

Οπως αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης, Αμίντ Χαμιντί, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη συχνότητα κεριά, γιατί κάτι τέτοιο τους βοηθά να χαλαρώσουν στο μπάνιο ή επειδή δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο δείπνο, διατρέχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβες στην υγεία τους. Ο περιστασιακός χρήστης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, αλλά το άναμμα πολλών κεριών παραφίνης μέσα στο λουτρό ιδιαίτερα όταν η αίθουσα δεν αερίζεται καλά, είναι ένα πρόβλημα. Για να ανακαλύψουν ποια είναι τα αέρια που απελευθερώνονται από την καύση των κεριών οι ερευνητές δοκίμασαν πολλά είδη κεριών με διαφορετική σύσταση και συνέλεξαν τις εκπομπές τους για να τις αναλύσουν.

Από σόγια ή μέλισσες

Ετσι, διαπίστωσαν ότι κατά την καύση τους απελευθερώνονται πολλά χημικά κυρίως επειδή τα κεριά παραφίνης όταν καίγονται δεν αναπτύσσουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να καταστρέψουν τα επικίνδυνα μόρια όπως είναι το τολουένιο. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση για τους αθεράπευτα ρομαντικούς είναι η επιλογή διακοσμητικών κεριών από κερί μέλισσας ή από σόγια, που δεν απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Η δρ Τζοάνα Ουένς της Cancer Research, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ικανές αποδείξεις που να μας δείχνουν ότι η χρήση κεριών, ακόμα και καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Πολύ σημαντικότερες είναι άλλες μορφές ρύπανσης των εσωτερικών χώρων όπως ο καπνός από το τσιγάρο.

Η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας της Βρετανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πάντως, προσθέτει ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβηθεί ότι θα αρρωστήσει εάν χρησιμοποιεί κεριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή