Βουλευτές εναντίον Αχμεντινετζάντ για τις επιλογές υπουργών του

Βουλευτές εναντίον Αχμεντινετζάντ για τις επιλογές υπουργών του

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλον ένα δύσκολο κάβο καλείται να περάσει ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, αντιμέτωπος αυτή τη φορά όχι με λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά με ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης εκ των ένδον, από βουλευτές που ανήκουν στην πλειοψηφούσα, συντηρητική μερίδα του Κοινοβουλίου.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αύριο Τετάρτη, η ιρανική Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο 21μελές υπουργικό συμβούλιο που πρότεινε ο επανεκλεγείς πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ωστόσο, τουλάχιστον έξι από τις προτάσεις του Αχμεντινετζάντ συνάντησαν ισχυρές αντιρρήσεις αρκετών βουλευτών. Μεταξύ των υποψηφίων υπουργών που δέχθηκαν τα περισσότερα επικριτικά βέλη συγκαταλέγονται και οι τρεις γυναίκες. Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που γυναίκες προτείνονται για κυβερνητικό αξίωμα – κάτι που δεν είχε αποτολμήσει ούτε ο επί δύο τετραετίες o μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί.

Αν και εμφανίστηκε ενώπιον της Βουλής με μαύρο τσαντόρ, δηλωτικό της ισλαμικής της ευσέβειας, η Σουζάν Κεσβαράζ, η οποία προτάθηκε από τον Αχμεντινετζάντ για το αξίωμα της υπουργού Παιδείας, δεν έπεισε σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών, τα οποία την κατηγόρησαν για απειρία. Την ίδια τύχη είχαν και οι δύο άλλες γυναίκες που πρότεινε ο Ιρανός πρόεδρος για τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από την πλευρά τους, οι μεταρρυθμιστές συγκέντρωσαν τα πυρά τους στα πιο «βαριά», από πολιτική άποψη, χαρτοφυλάκια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μανουχέρ Μοτακί, ο οποίος προορίζεται να διατηρήσει τη θέση του, δέχθηκε έντονες επικρίσεις για την «αναίτια και αντιπαραγωγική», όπως χαρακτηρίστηκε, αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος. Διαιρεμένη εμφανίζεται η Βουλή και έναντι του Χεϊντάρ Μοσλεχί, ο οποίος προτείνεται για το σημαντικό υπουργείο Πληροφοριών.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση Χαμενεΐ υπέρ της διαλεύκανσης των συνθηκών θανάτου 25χρονου, ο οποίος συνελήφθη σε διαδήλωση, στις 9 Ιουλίου και πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις φυλακές. Ο άτυχος νέος ήταν γιος του Αμπντολχουσεΐν Ρουχολαμινί, συμβούλου του Συντηρητικού ανθυποψηφίου του Αχμεντινετζάντ, Μοχσέν Ρεζάι. Ο Χαμενεΐ υποσχέθηκε προσωπικά στον πατέρα του θανόντος ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και ότι «το (ισλαμικό) σύστημα δεν έχει καμία πρόθεση να δείξει επιείκεια… ακόμη και αν διεπράχθη έγκλημα από κάποιον που συνδέεται με το σύστημα».

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος, στη Γερμανία, σύσκεψη αξιωματούχων των έξι χωρών που χειρίζονται το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία). Η σύσκεψη θα προετοιμάσει την κρίσιμη συνάντηση των έξι υπουργών Εξωτερικών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή