Δεν ανησυχεί η Μέρκελ από τα αποτελέσματα

Δεν ανησυχεί η Μέρκελ από τα αποτελέσματα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σούπερ Κυριακή» των τριπλών τοπικών εκλογών στη Σάρη, τη Θουριγγία και τη Σαξονία παρήλθε, δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσον η έκβαση τους θα εγγράψει υποθήκες για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Ως είχε προβλεφθεί, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήλθε πρώτο και στις τρεις αναμετρήσεις, αλλά μόνο στη Σαξονία διατήρησε με 40,2% τη δύναμή του. Στη ανατολικογερμανική Θουριγγία από 43% έπεσε στο 31,2%, ενώ στη δυτικότατη Σάρη στα σύνορα με τη Γαλλία, ήλθε πρώτο, χάνοντας όμως 12 μονάδες (34,5% έναντι 47,5%). Στη Σάρη, πολιτικό προπύργιο του Λαφοντέν, επισφραγίστηκε η επίσης αναμενόμενη θεαματική άνοδος της Αριστεράς, που από 2,3% έφτασε το 21,3%.

«Αραγε όλα αυτά συνιστούν «πρόκριμα» για τις ομοσπονδιακές εκλογές και ταυτόχρονα την απαρχή «ερυθρών κυβερνήσεων;», έσπευσαν να αναρωτηθούν οι αναλυτές. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί τελικώς η έκβαση των ομοσπονδιακών, στις οποίες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν πλειοψηφία. Το ίδιο πιστεύει και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία απάντησε ότι δεν αλλάζει στρατηγική, σε όσους την κατηγόρησαν για «ήπια και άνευ ουσίας προεκλογική εκστρατεία» και της ζήτησαν να γίνει επιθετική για να κερδίσει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ υπενθύμισε και στην ηγεσία του FDP, που τα πήγε καλά προχθές και ζητεί σαφή προσδιορισμό του κυβερνητικού ρόλου του σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ότι υφίσταται σχετικώς γραπτό κείμενο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φραντς Μίντεφερινγκ διεκήρυσσε θριαμβευτικά ότι κυβέρνηση δεν σχηματίζει όποιος έρχεται πρώτος στις εκλογές, αλλά εκείνος που ξέρει να κάνει συμμαχίες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην κυβέρνηση SPD – FDP με καγκελάριο τον Χέλμουτ Σμιντ το 1976, παρά τη νίκη του Χέλμουτ Κολ. Ο κ. Μίντεφεριγκ «έστηνε» χθες κυβερνήσεις με Σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς στη Σάρη και τη Θουριγγία, μολονότι οι επιδόσεις του κόμματός του ήταν γενικώς ισχνές, με χειρότερη το 10% της Σαξονίας. Η πρωθυπουργία δικαιολογείται ίσως στη Σάρη, όπου το SPD ήλθε δεύτερο με 24,5% ( -6,3% σε σχέση με το 2004). Οχι όμως στη Θουριγγία, όπου ήλθε τρίτο με 18,5% και με δεύτερο κόμμα την Αριστερά του κ. Λαφοντέν (27,4%).

«Θα δεχτούν οι Σοσιαλδημοκράτες να μετάσχουν σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό της Αριστεράς;», είναι ένα άλλο ερώτημα. Οψόμεθα, απαντούν οι αναλυτές, ορισμένοι από τους οποίους προβλέπουν ξανά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU – SPD στη Θουριγγία. «Η εποχή του μεγάλου συνασπισμού παρήλθε, τώρα έχουμε πολλές επιλογές», επέμενε ο κ. Μίντεφερινγκ, οραματιζόμενος ομοσπονδιακές κυβερνήσεις «πολλών αποχρώσεων», αποκλείοντας όμως κάθε συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με την Αριστερά έως το 2013.

Θυμάται φαίνεται ότι οι περί του αντιθέτου εξαγγελίες κόστισαν το 2008 στον Κουρτ Μπεκ την προεδρία του SPD και στην Αντρεα Υψηλάντη την πρωθυπουργία της Εσσης. Αφησε ανοιχτό παράθυρο στους Πράσινους, που όμως φαίνονται αποφασισμένοι να παζαρέψουν σκληρά την οποιαδήποτε συμμετοχή τους, τοπική ή ομοσπονδιακή. Οπως και πολλοί άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή