Διώκεται ποινικά ο Εχούντ Ολμερτ

Διώκεται ποινικά ο Εχούντ Ολμερτ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ποινική δίωξη για διαφθορά ασκήθηκε χθες στον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ. Ο τελευταίος κατηγορείται για απάτη, αθέτηση όρκου, κατάθεση πλαστών εταιρικών εγγράφων και απόκρυψη παράνομων κερδών σε σχέση με τρεις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να ενεπλάκη κατά τη διάρκεια των προγενέστερών του θητειών στα αξιώματα του δημάρχου της Ιερουσαλήμ (1993-2003) και του υπουργού Εμπορίου (2003-2006). Ο κ. Ολμερτ έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει την αθωότητά του και χθες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του επέμεναν ότι οι σε βάρος του κατηγορίες θα καταρρεύσουν στο δικαστήριο. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν χθες ότι η ποινική δίωξη σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του κ. Ολμερτ, τον οποίο το αμερικανικό περιοδικό «Time» είχε αποδώσει τον τίτλο του «πλέον ικανού πολιτικού στο Ισραήλ».

Επαρκή στοιχεία

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Ολμερτ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, αφού πρώτα κατορθώσει να αποδείξει την αθωότητά του.

Η μοναδική βεβαιότητα, πάντως, είναι ότι ο κ. Ολμερτ έγινε χθες ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός στην Ιστορία του Ισραήλ εναντίον του οποίου ασκείται δίωξη για οικονομικά εγκλήματα. Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ γίνεται λόγος περί επαρκών επιβαρυντικών στοιχείων τόσο όσον αφορά την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του κ. Ολμερτ από τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία, Μόρις Ταλάνσκι, όσο και εκείνη της υπερχρέωσης μη κυβερνητικών και όχι μόνο οργανισμών προς ίδιον όφελος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ταλάνσκι κατέθεσε πέρσι ότι έστελνε τα χρήματα στο πολιτικό γραφείο του κ. Ολμερτ μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλους και περιέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ ως έναν «άπληστο πολιτικό».

Η εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε οικονομικά και όχι μόνο σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της ισραηλινής κοινής γνώμης στην πολιτική. Τον Ιούνιο δικαστήριο του Τελ Αβίβ καταδίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Αβραάμ Χίρσον σε πενταετή ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση 1 εκ. δολαρίων.

Το 2000, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αριέχ Ντέρι καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη για αποδοχή δωροδοκιών 150.000 δολαρίων. Στις 3 Αυγούστου, επίσης, η αστυνομία συνέστησε στην εισαγγελία την άσκηση δίωξης για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης σε βάρος του νυν υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή