Τουρκική «γέφυρα» μεταξύ Ιράκ – Συρίας

Τουρκική «γέφυρα» μεταξύ Ιράκ – Συρίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Βαγδάτη επισκέφθηκε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μία προσπάθεια διαμεσολάβησης για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι. Στη συνέχεια, επρόκειτο να μεταβεί στη Συρία.

Το κλίμα στις διμερείς σχέσεις Δαμασκού και Βαγδάτης είναι σχεδόν ψυχροπολεμικό, καθώς ο κ. Μαλίκι κατηγορεί ανοικτά τη Συρία ότι παρέχει προστασία και εκπαίδευση σε σουνίτες τρομοκράτες και νοσταλγούς του δικτάτορα Σαντάμ. Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 95 ανθρώπους στη Βαγδάτη, η ιρακινή κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Δαμασκό, η οποία με τη σειρά της απάντησε, ανακαλώντας και εκείνη τον επικεφαλής της διπλωματικής της αποστολής στο Ιράκ.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασάντ, αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτει ο κ. Μαλίκι και τις χαρακτηρίζει ανήθικες: «Είναι ανήθικο να κατηγορείται ότι δολοφονεί Ιρακινούς πολίτες μια χώρα που έχει υποδεχθεί 1,2 εκατομμύρια Ιρακινούς [πρόσφυγες] στο έδαφός της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Χριστόφια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Δαμασκός έχει ζητήσει από το Ιράκ να παράσχει αποδείξεις ότι πράγματι βρίσκονται τρομοκράτες στο έδαφός της, ώστε να τους εκδώσει. «Το να εξαπολύει κανείς κατηγορίες χωρίς αποδείξεις αντιβαίνει σε κάθε νομική λογική», υπογράμμισε ο Σύριος πρόεδρος. Η Βαγδάτη αντιτείνει ότι έχει αποδείξεις και επικαλείται μαρτυρίες υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, οι οποίοι ομολογούν ότι εκπαιδεύτηκαν στη Συρία.

Σκοπός του κ. Νταβούτογλου είναι να επιτύχει τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης μεταξύ του Σύριου και του Ιρακινού ομολόγων του στην Τουρκία, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Θέλουμε την οικοδόμηση μιας ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη. Η νέα αυτή διαμεσολαβητική πρωτοβουλία εντάσσεται, σύμφωνα με αναλυτές, στη γενικότερη προσπάθεια της Αγκυρας να εδραιώσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή