Φωτιά απειλεί 12.000 σπίτια στις ΗΠΑ

Φωτιά απειλεί 12.000 σπίτια στις ΗΠΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα χιλιάδες σπιτικά στη βόρεια Καλιφόρνια κινδυνεύουν να γίνουν στάχτη από την τρομερή δασική πυρκαγιά που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της τις τελευταίες ημέρες. Δύο πυροσβέστες βρήκαν φρικτό θάνατο όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανετράπη σε βουνοπλαγιά και αμέσως κυκλώθηκε από πύρινες γλώσσες.

Η ευρύτερη περιοχή βόρεια του Λος Αντζελες εκκενώθηκε με εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Οι φωτιές απειλούν να μετατρέψουν σε τέφρα και τις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών του Λος Αντζελες, ενώ στο «παρά πέντε» γλίτωσε το αστεροσκοπείο στην κορυφή του όρους Γουίλσον, κοντά στην Πασαντίνα. Μέχρι αργά χθες η πυρκαγιά, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο μόνο κατά το 5%, μετέτρεψε σε τέφρα 184 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Εθνικού Δρυμού του Λος Αντζελες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν δύο χιλιάδες πυροσβέστες.

Σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους προς αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, ενώ από πυκνούς καπνούς καλύφθηκαν ολόκληρες γειτονιές στο Γκλέντεϊλ, την Πασαντίνα και στο Λος Αντζελες. Τουλάχιστον 18 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες, αν και η πυροσβεστική υπηρεσία πιστεύει ότι ο συνολικός αριθμός των αποτεφρωμένων κατοικιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Διπλασιάστηκε σε 2 μέρες

Στο όρος Γουίλσον πυροσβέστες ψεκάζαν διαρκώς επιβραδυντικό υγρό ευελπιστώντας ότι θα απέτρεπαν τη φωτιά από το να πλησιάσει σε κεραίες τηλεοπτικών καναλιών και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στο αστεροσκοπείο που έχει τεράστια επιστημονική και ιστορική αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά διπλασιάστηκε σε μέγεθος από την Κυριακή και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, μεγάλη δασική πυρκαγιά κατακαίει και τη βόρεια Πορτογαλία. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 200 πυροσβέστες με 47 οχήματα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, δύο από τα οποία ήρθαν από την Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή