«Ανήθικη η συμφωνία με τους ναζί»

«Ανήθικη η συμφωνία με τους ναζί»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τη σοβούσα ρωσο-πολωνική διένεξη γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθησε να αποκλιμακώσει χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδικάζοντας το Σύμφωνο Μη Επίθεσης Μολότοφ – Ρίμπεντροπ και εκφράζοντας τη θλίψη του για τη σφαγή Πολωνών από τους Σοβιετικούς. Μία ημέρα πριν από τη σημερινή επέτειο των 70 ετών από την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε το Σύμφωνο Μη Επίθεσης «ανήθικο», διαχωρίζοντας τη θέση του από εκείνη πολλών ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι επαίνεσαν το Σύμφωνο σε πρόσφατες δηλώσεις τους.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η σφαγή 22.000 Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν προκάλεσε ανείπωτη θλίψη σε σημαντική μερίδα του πολωνικού πληθυσμού. «Χρέος μας είναι να αφαιρέσουμε το φορτίο καχυποψίας και προκατάληψης που βαρύνει τις ρωσο-πολωνικές σχέσεις. Μπορούμε σήμερα να καταδικάσουμε -χωρίς κανένα δισταγμό- το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του Αυγούστου 1939. Στη χώρα μας, η ανήθικη φύση του συμφώνου έχει καταδικασθεί από το κοινοβούλιο το 1989. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι κάθε είδους σύμφωνο με το ναζιστικό καθεστώς ήταν ανεπίτρεπτο από ηθικής άποψης», έγραψε σε χθεσινό του άρθρο ο κ. Πούτιν στην πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρκα». Στη Ρωσία, όμως, ομάδα επιφανών ιστορικών δημοσίευσε μελέτη, στην οποία χαρακτηρίζουν το Σύμφωνο επιδέξια κίνηση του Ιωσήφ Στάλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή