Κόλαση φωτιάς δίπλα στην Πόλη των Αγγέλων

Κόλαση φωτιάς δίπλα στην Πόλη των Αγγέλων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Σε κόλαση επί της γης έχει μεταβληθεί η «Πόλη των Αγγέλων». Και χθες εξακολουθούσαν να μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές, σε απόσταση 15 χλμ. από το κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, η οποία έχει λάβει απόκοσμη όψη καθώς έχει καλυφθεί από ένα πελώριο λευκό σύννεφο καπνού. Και η αγωνία των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες ακόμα, καθώς οι αρχές δεν ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δαμάσουν τις φλόγες πριν από την πάροδο δύο εβδομάδων.

Η φωτιά έχει μέχρι στιγμής μετατρέψει σε κάρβουνο περισσότερα από 426 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης βορείως του Λος Αντζελες. Οπως λένε οι πυροσβέστες τίποτα δεν προμηνύει ότι η πορεία της θα ανακοπεί. Αντιθέτως χθες η πυρκαγιά επεκτεινόταν προς κάθε κατεύθυνση, από τη Σάνλαντ στο δυτικό μέτωπο μέχρι το Ακτον βορειοανατολικά.

Φόβοι και για τυφώνα

Ανησυχία προκαλεί στις αρχές και ο τυφώνας Χιμένα που κινείται προς την Μπάχα της Καλιφόρνιας.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν 3.655 πυροσβέστες, οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Και χθες αστυνομικοί επισκέπτονταν πόρτα πόρτα τις κατοικίες στις περιοχές που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παραδοθούν στις φλόγες διατάσσοντας τους ενοίκους τους να τις εγκαταλείψουν άμεσα, κάτι που μέχρι στιγμής έχουν κάνει δέκα χιλιάδες πολίτες. Μέχρι στιγμής η φωτιά προκάλεσε τον θάνατο δύο πυροσβεστών και των τραυματισμό άλλων τεσσάρων κατοίκων της πυρόπληκτης περιοχής, μεταξύ των οποίων και δύο άτομα τα οποία προσπάθησαν να σωθούν από τις φλόγες παραμένοντας στο τζακούζι στον κήπο του σπιτιού τους. Πενήντα τρία σπίτια και πρόχειρα ξύλινα καταλύματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Τimes.

Επίσκεψη Σβαρτσενέγκερ

Χθες την πυρόπληκτη κομητεία Πλέισερ, βορειοανατολικά του Σακραμέντο, επισκέφθηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, όπου αποτεφρώθηκαν τουλάχιστον 1.110 στρέμματα δασικής έκτασης και υπέστησαν ζημίες τουλάχιστον 50 σπίτια. Ο Σβαρτσενέγκερ ζήτησε από τους κατοίκους που είχαν λάβει εντολές να απομακρυνθούν από την περιοχή, να το πράξουν άμεσα και να αφήσουν κατά μέρος τους ηρωισμούς.

Χθες, εξάλλου, αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λος Αντζελες έκαναν γνωστό ότι προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με πέντε άτομα τα οποία δεν υπάκουσαν σε εντολή εκκένωσης μιας περιοχής με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκεί από τις φλόγες.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής δύναμης Μαρκ Σάβατζ δήλωσε, μάλιστα, στο CNN ότι δεν προτίθεται να στείλει τους άνδρες του να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θεωρηθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. «Οι πυροσβέστες παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης κάθε λεπτό που περνάει με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Σάβατζ. «Αν η κατάσταση εξελιχθεί έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στην περιοχή, θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε τους παγιδευμένους. Ωστόσο,, δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές πυροσβεστών για να δοκιμάσουμε να απεγκλωβίσουμε τους παγιδευμένους αυτήν τη στιγμή».

Η φωτιά που κατακαίει τα πάντα κοντά στο Λος Αντζελες είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, χωρίς ωστόσο να είναι η πιο καταστροφική. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου, και η πολύ χαμηλή υγρασία κατέστησαν όλη την πυρόπληκτη περιοχή μια πραγματική πυριτιδαποθήκη.

Μήνυμα… πανικού

Η επιχείρηση πυρόσβεσης έχει ήδη παρουσιάσει πολλά προβλήματα. Μέσα στο χάος που επικρατεί, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης Λα Κρεσέντα έγιναν αποδέκτες ενός μηνύματος άμεσης εκκένωσης των κατοικιών τους, το οποίο αποδείχθηκε λανθασμένο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λος Αντζελες, η εντολή ίσχυε μόνο για τους κατοίκους των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται πιο κοντά στη φωτιά, αλλά οι χειριστές του συστήματος προειδοποίησης πάτησαν «λάθος» κουμπί σπέρνοντας τον πανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή