Στην πόλη των Ιρλανδών προγόνων του ο «θρύλος της πυγμαχίας»

Στην πόλη των Ιρλανδών προγόνων του ο «θρύλος της πυγμαχίας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί υποδέχθηκαν χθες τον θρύλο της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Αλι, στην ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων του, την κωμόπολη Ενις. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών επρόκειτο να τιμηθεί από τον δήμαρχο και τις αρχές του Ενις για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Επίσης, το πρόγραμμα της υποδοχής ήρωα, που του επεφύλαξαν, προέβλεπε ξενάγηση στην κωμόπολη, επίσημο δείπνο σε κοντινό κάστρο και απονομή του τιμητικού τίτλου ευγένειας «freeman» (ελεύθερος). Στη μεσαιωνική παράδοση, οι κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου είχαν το δικαίωμα να αφήνουν τα κοπάδια τους για βοσκή σε δημόσιες εκτάσεις, προνόμιο που θεωρητικά ακόμη ισχύει για τα πάρκα του Δουβλίνου. Ο διοικητής της κομητείας όπου ανήκει το Ενις δήλωσε χαριτολογώντας ότι δεν αναμένει από τον Αλι να φέρει μαζί του και πρόβατα, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για τους Ιρλανδούς.

Ο προπάππους του

Οπως αποκαλύφθηκε από Ιρλανδούς δημοσιογράφους σε ντοκιμαντέρ του 2002, ο προπάππους του 67χρονου σήμερα Αλι, Εϊμπ Γκρέιντι, μετανάστευσε από την Ιρλανδία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1860. Εκεί παντρεύτηκε μια Αφροαμερικανή πρώην σκλάβα που είχε απελευθερωθεί. Η εγγονή τους, Οντίσα Λι Γκρέιντι, ήταν η μητέρα του Αλι, ο οποίος βαφτίστηκε Κάσιους Κλέι, όπως και ο πατέρας του. Οπως είναι γνωστό όμως, άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι, όταν έγινε μέλος της αμερικανικής ριζοσπαστικής οργάνωσης «Εθνος του Ισλάμ» στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο δήμαρχος του Ενις εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του παλαίμαχου πυγμάχου: «Είναι φανταστικό. Δεν περίμενα ποτέ πως το πιο διάσημο τέκνο του Ενις θα έλθει στην πατρίδα των προγόνων του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε ότι η επίσκεψη θα αναπτερώσει το ηθικό των κατοίκων της κωμόπολης, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση.

Το Ενις είχε στολιστεί με αμερικανικές σημαίες, ενώ ο Αλι, που πάσχει εδώ και 25 χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον, θα πήγαινε και στη γειτονιά του προπάππου του και θα συναντούσε μακρινούς συγγενείς του από την ιρλανδική φατρία (clan) των Γκρέιντι, οι οποίοι μετέβησαν από το Λονδίνο στο Ενις ειδικά για την περίσταση.

Εκθεση με πράγματά του

Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές είχαν διοργανώσει έκθεση με συλλεκτικά αντικείμενα από τη λαμπρή πορεία του Αλι στο άθλημα της πυγμαχίας. Οι τιμητικές εκδηλώσεις επρόκειτο να μεταδοθούν και από την Ιρλανδική τηλεόραση. Η προηγούμενη φορά που ο Αλι είχε επισκεφθεί την Ιρλανδία ήταν το 2003, επ’ ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ ιστορικός θεωρείται ο αγώνας του με τον Αλ Λιούις, ενώπιον 25.000 θεατών, το 1972, στο Δουβλίνο. Ο Αλι μετέβη αυτή τη φορά στην Ιρλανδία μετά επταήμερη περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προώθηση των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή