Οργή στο σχολείο του Μπεσλάν

Οργή στο σχολείο του Μπεσλάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατώφλι του σχολείου, για την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς, διάβηκαν χθες οι Ρώσοι μαθητές. Το ξεχωριστό χρώμα της ημέρας δεν δόθηκε από τα παιδιά όσο από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έζωσαν τα σχολεία υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μοιραία το μυαλό όλων ταξίδεψε πέντε χρόνια πίσω, στα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν ύστερα από την εισβολή Τσετσένων τρομοκρατών στο σχολείο του Μπεσλάν.

Στη μικρή αυτή πόλη του Καυκάσου, συγγενείς των θυμάτων, καθηγητές, μαθητές και άλλοι πολίτες με ένα λουλούδι στο χέρι τίμησαν χθες στα ερείπια του σχολείου τη μνήμη των 332 θυμάτων, από τα οποία τα 186 ήταν παιδιά. Πέραν των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, στο Μπεσλάν σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ρωσία, τα σχολεία λόγω πένθους θα ανοίξουν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το διαφορετικό στοιχείο της χθεσινής ημέρας σε σχέση με τις προηγούμενες επετείους ήταν πως η λύπη μετατράπηκε σε οργή. Οπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει φωτίσει σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τις ευθύνες των αρχών, την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύλληψη των ομήρων. Ο φόβος και η αγωνία δεν περιορίζονται στο χθες, αλλά επεκτείνονται στο σήμερα, όπου τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή του Καυκάσου είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στο Νταγκεστάν καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικά σε παγιδευμένο αυτοκίνητο την ώρα που οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο, με αποτέλεσμ να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν εννέα άτομα. Στην Τσετσενία τρεις Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση που δέχθηκε η φάλαγγά τους.

Υπολογίζεται πως από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 259 άνθρωποι. Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στην FSB να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της εξουδετέρωσης των τρομοκρατών στον Βόρειο Καύκασο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή