Σήμα κινδύνου από τον Μπαν Κι Μουν

Σήμα κινδύνου από τον Μπαν Κι Μουν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος στον Αρκτικό Κύκλο θα επηρεάσει το 25% του πληθυσμού της γης εξαιτίας των πλημμυρών που θα προκληθούν, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι ευρύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα κατέληξε η τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Διπλάσια αύξηση

Η θερμοκρασία ατμόσφαιρας στην περιοχή αυξήθηκε κατά το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που προκαλεί την τήξη των πάγων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και την απελευθέρωση αερίων που βρίσκονται παγιδευμένα στο παγωμένο χώμα.

«Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση δεν αφορά ένα πρόβλημα της περιοχής, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο», εξηγεί ο Μάρτιν Σόμερκορν, σύμβουλος σε θέματα κλιματικής αλλαγής του προγράμματος Αρκτικού Κύκλου της WWF.

Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να κάνουν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι ο αρκτικός κύκλος, όπου αυξάνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαστήριο.

«Εδώ, στους αρκτικούς πάγους, νιώθω τη δύναμη της Φύσης και ταυτόχρονα αισθάνομαι πόσο ευάλωτη είναι», δήλωσε ο κ. Μπαν Κι Μουν σε δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters όταν αποβιβάστηκε από το σκάφος της νορβηγικής ακτοφυλακής για να περπατήσει για λίγο στους πάγους και να μιλήσει με τους ερευνητές που παραμένουν στην περιοχή.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε οι αρκτικοί πάγοι να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό είναι βέβαια ευθύνη των πολιτικών. Πλέον βασιζόμαστε στη δέσμευση που έχουν αναλάβει», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού.

Οι πάγοι που καλύπτουν τον Αρκτικό Κύκλο συρρικνώνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που προέβλεπαν οι επιστήμονες και πιθανολογείται ότι ίσως να μην υπάρχουν κατά τους θερινούς μήνες προτού φτάσουμε στο 2050. Καθώς λιώνουν αποκαλύπτονται τα πολύ πιο σκουρόχρωμα θαλάσσια ύδατα που απορροφούν πολύ περισσότερη ηλιακή ενέργεια επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές έδειξαν στον Μπαν Κι Μουν με ποιο τρόπο μετρούν το πάχος των πάγων, τη θερμοκρασία του και άλλα χαρακτηριστικά του. Ολες οι μετρήσεις γίνονται για να διαπιστωθεί ο λόγος που κάνει μεγάλα τμήματα πάγου να αποκολλώνται και να πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό, για να λιώσουν τελικά στον αρκετά πιο θερμό βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν, κατά το πέρας της επίσκεψης, επεσήμανε ότι οι εκατό ηγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης τις επόμενες εβδομάδες και θα δώσουν νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής πριν από τη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

Σύνοδος στην Κοπεγχάχη

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης αναμένεται να καταλήξει στη συμφωνία που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο. Είναι πολύ αμφίβολο, όμως, εάν είναι εφικτή η υπογραφή της. Ο Μπαν Κι Μουν κατέληξε ότι εργάζεται σκληρά με τους ηγέτες των αναπτυσσόμενων κρατών για να συμφωνήσουν στη μείωση εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για τα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη κατά 25% έως το 2020 συγκριτικά με το 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή