Δεν θέλουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Δεν θέλουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται συνεχώς το ποσοστό της κοινής γνώμης που υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, τις δύο χώρες δηλαδή που έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος των συμμαχικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα Sun, 7 στους 10 πολίτες της χώρας θεωρούν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται ανεπαρκώς τη διεξαγωγή του πολέμου.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κατακόρυφη αύξηση των θυμάτων στις τάξεις των βρετανικών δυνάμεων. Χθες ανακοινώθηκε ότι ένας ακόμη Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 211.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κάνει λόγο για διαρκώς εντεινόμενες αντιδράσεις Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι ζητούν χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι πλέον απίθανο το σενάριο να βασιστεί ο κ. Ομπάμα στη στήριξη των Ρεπουμπλικανών νομοθετών προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του πολέμου. Ηδη άλλωστε, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του προέδρου στον πόλεμο και μόλις ένας στους τέσσερις εγκρίνει την αποστολή επιπλέον ενισχύσεων, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Τα πάρτι που σοκάρουν

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις αυθαιρεσίες και την ανάρμοστη συμπεριφορά των Αμερικανών ιδιωτικών φρουρών που έχει προσλάβει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ από τους φρουρούς της, μετά τις καταγγελίες ότι διοργάνωναν πάρτι με ιερόδουλες, χόρευαν γυμνοί στις εγκαταστάσεις τους και εξανάγκαζαν μουσουλμάνους Αφγανούς να πίνουν αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή