Πέντε προτεραιότητες Μπαρόζο

Πέντε προτεραιότητες Μπαρόζο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη προσπάθεια, μεγαλύτερες φιλοδοξίες και, κυρίως, στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εγκαινιάζοντας επισήμως την προσπάθειά του να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωβουλευτών για την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια.

Εχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγκριση των κυβερνήσεων, ο Μπαρόζο προσέκρουσε μετά τις ευρωεκλογές στην άρνηση των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων να επικυρώσουν τον επαναδιορισμό του. Είναι δε αλήθεια ότι στις χθεσινές εξαγγελίες του προσπάθησε να έχει κάτι για όλους τους πολυάριθμους αλλά πολιτικά ετερόκλητους επικριτές του, προσθέτοντας και μια νέα έκκληση προς το Κοινοβούλιο να σταθεί στο πλευρό της Επιτροπής σε μία νέα «σύμπραξη» των δύο για την Ευρώπη.

Πέντε άξονες

Ο Μπαρόζο δίνει στο πρόγραμμά του, που όπως ο ίδιος τόνισε δεν αποτελεί λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας αλλά καταγραφή γενικών προτεραιοτήτων, ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε άξονες: την επιτυχή διαχείριση της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κινητοποίηση της κοινής γνώμης και τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Ομως, κατηγορούμενος επί πενταετία από πολλούς για οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη μιας «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» με ένα πιο «ηθικό, ανθεκτικό και υπεύθυνο» χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και με μεγίστη προτεραιότητα σήμερα την καταπολέμηση της ανεργίας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων».

Κατηγορηθείς επίσης για αδράνεια όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, o Μπαρόζο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή διαχείριση της εξόδου από αυτήν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και ότι στα κράτη-μέλη θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος πριν μπουν στη διαδικασία μείωσης ελλειμμάτων και χρεών, κάτι που φυσικά ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα. Ο Μπαρόζο θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του και διά ζώσης στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας όχι μόνο ότι θα τους πείσει ότι διαθέτει όραμα και πρόγραμμα, αλλά και ότι θα ήταν σφάλμα να αναβάλουν εκ νέου, ίσως για τον Οκτώβριο, την ψηφοφορία για την επικύρωση του επαναδιορισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή