«Μάχη» με… βιβλία εναντίον των Ταλιμπάν

«Μάχη» με… βιβλία εναντίον των Ταλιμπάν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριε γιατρέ, κύριε γιατρέ, ξύπνα. Μεγάλο πρόβλημα. Βομβαρδίστηκε χωριό που το λένε Νέα Υόρκη! Η ώρα ήταν 4.30 το πρωί, και ο Γκρεγκ Μόρτενσον, μαθημένος από τη θητεία του στον αμερικανικό στρατό, πετάχτηκε από το κρεβάτι του και βγήκε έξω από τη μικρή καλύβα που τον φιλοξενούσε σε ένα μικρό χωριό, στις απομακρυσμένες και αφιλόξενες ορεινές περιοχές στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Ο σύντροφός του, Μπαΐγκ Φαϊζάλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκτελούσε και χρέη σωματοφύλακα τον ακολούθησε έξω από την καλύβα, και κοιτάζοντας πέρα από τα βουνά προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν, είπε χαμηλόφωνα: «Το πρόβλημα στο χωριό Νέα Υόρκη ξεκινά από δω. Από αυτόν τον Σατανά της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα».

Χρειάστηκαν μήνες και εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου οι αμερικανικές υπηρεσίες να καταλήξουν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα αυτό του αγράμματου Πακιστανού, ο οποίος όμως έβλεπε επί σειρά ετών τα σύννεφα της καταιγίδας να μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη χώρα του. Καθώς πλησιάζει η 8η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, και ενώ τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, ένας άνθρωπος συνεχίζει ακούραστος το έργο που ξεκίνησε πολύ πριν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εισβάλλουν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ο Γκρεγκ Μόρτενσον δεν βρισκόταν τυχαία στην περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ηταν εκεί στο πλαίσιο της αποστολής που είχε ο ίδιος αναλάβει κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να χτίσει σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά του ορεινού Πακιστάν. Και η αποστολή του σίγουρα δεν τελείωσε όταν τα αεροσκάφη καρφώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Αντίθετα, ήταν αυτά που έφεραν στο προσκήνιο το τιτάνιο έργο ενός ανθρώπου, ο οποίος απλώς τήρησε μια υπόσχεση που έδωσε σε έναν τοπικό φύλαρχο, το 1993. Αυτή η υπόσχεση οδήγησε στη δημιουργία 131 σχολείων για κορίτσια στο Πακιστάν και άλλων 48 στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων το τελευταίο εγκαινιάστηκε από τον αρχηγό του Αμερικανικού Μικτού Επιτελείου, ναύαρχο Μάικ Μούλεν στις αρχές του Ιουλίου, στο χωριό Πουσγκάρ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γκρεγκ Μόρτενσον παρασημοφορήθηκε με το Αστρο του Πακιστάν, από τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Ζαρντάρι, για την τεράστια προσφορά του στη χώρα και την ανιδιοτέλεια με την οποία συνεχίζει το έργο του παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή