Πρόγραμμα περικοπής των ρύπων στην Ιαπωνία

Πρόγραμμα περικοπής των ρύπων στην Ιαπωνία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Δυσφορία στην ιαπωνική βιομηχανία, αλλά και πανηγυρισμούς από την πλευρά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, ότι η χώρα του θα προωθήσει σκληρό πρόγραμμα περικοπής των ρύπων κατά 25%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του ’90, έως το 2020.

Η δέσμευση έγινε ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης με θέμα την αλλαγή του κλίματος, στη διάρκεια της οποίας η διεθνής κοινότητα θα κληθεί να επικυρώσει την προ καιρού δρομολογούμενη νέα παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Καλωσορίζουμε την τόλμη του νέου πρωθυπουργού», ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF, πλέκοντας το εγκώμιο του Χατογιάμα, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως την εξουσία στις 16 Σεπτεμβρίου. Η νέα εξαγγελία της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι πολύ πιο φιλόδοξη από το 8% που υποστήριζε η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση του Τάρο Ασο, αλλά και από τους στόχους της υπόλοιπης υφηλίου, που σε γενικές γραμμές δεν αφήνουν περιθώρια για αποτελεσματική μείωση των ρύπων.

Ο κ. Χατογιάμα, πάντως, υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η ιαπωνική δέσμευση και ότι «η αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να σταματήσει μόνο με την προσπάθεια της Ιαπωνίας». «Θα προσπαθήσουμε επίσης», συμπλήρωσε, «να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό διεθνές σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των χωρών του κόσμου». Επειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις με τον βιομηχανικό κόσμο, η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η Ιαπωνία θα μειώσει τους ρύπους κατά 8% έως το 2020. Κυβερνητική έκθεση, στις αρχές του χρόνου, έδειξε ότι ενδεχόμενο πρόγραμμα μείωσης κατά 25% θα πλήξει βιομηχανίες, απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Χατογιάμα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί ευκαιρία, και όχι απειλή, για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή