Επίθεση καμικάζι στο Ιράκ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εννέα νεκρούς και τουλάχιστον 13 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, άφησε πίσω του ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος ανατίναξε χθες παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε αστυνομικό φυλάκιο έξω από τη δυτική πόλη του Ραμάντι. Η έκρηξη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ, άλλοτε οχυρό της σουνιτικής αντίστασης, που μοιράζεται μεγάλο μέρος των συνόρων με τη Συρία και εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις, προκάλεσε την ανάφλεξη δεκάδων άλλων αυτοκινήτων.

Εξάρθρωση 18 δικτύων

Η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στρατιωτικού αξιωματούχου του Ιράκ, σύμφωνα με τον οποίον, οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις διέλυσαν 18 δίκτυα ανταρτών και προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις τον περασμένο μήνα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ -μια συμμαχία αρκετών ομάδων μαχητών, που φέρεται να ελέγχεται από την Αλ Κάιντα-, αλλά και οπαδοί του απαγορευμένου κόμματος Μπαάθ που παραμένει πιστό στον Σαντάμ. «Συλλάβαμε 66 τρομοκράτες, Αραβες διαφόρων εθνοτήτων», ανέφερε η ίδια πηγή. Ο Ιρακινός αξιωματούχος αναγνώρισε πάντως ότι η επιχείρηση έγινε πριν από τις 19 Αυγούστου και ότι παρά την έκτασή της, δεν απέτρεψε τη δίδυμη βομβιστική επίθεση εκείνης της ημέρας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην ιρακινή πρωτεύουσα, που στοίχισε τη ζωή σε 95 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 600. Στο Παρίσι, στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τρεις μήνες πριν από την αμερικανική εισβολή, η Γαλλία εξέτασε την πιθανότητα να προστατεύσει κορυφαίες προσωπικότητες του καθεστώτος Σαντάμ.

Την ανάγκη σύστασης ενός διεθνούς δικαστηρίου, προκειμένου να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη ύποπτοι βομβιστές οι οποίοι εδρεύουν στη Συρία, υπογράμμισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλικί, καθώς η Δαμασκός αρνείται να παραδώσει τα εν λόγω άτομα, θεωρώντας ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Οι ιρακινές αρχές, όμως, υποστηρίζουν ότι δύο μέλη του Μπαάθ, που διέφυγαν στη Συρία με το ξέσπασμα του πολέμου σχεδίασαν και χρηματοδότησαν τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή