Οι κόρες του Ομπάμα στον γύρο του κόσμου

Οι κόρες του Ομπάμα στον γύρο του κόσμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εάν η Σάσα και η Μάλια έγραφαν έκθεση με θέμα «Πώς πέρασα τις διακοπές μου», θα είχαν σίγουρα πολλές συγκλονιστικές ιστορίες να πουν. Οι κόρες του Αμερικανού προέδρου είδαν από κοντά τον Χάρι Πότερ στο Λονδίνο, έκαναν βόλτες μέσα στο Κρεμλίνο με τα αδιάβροχά τους και μελέτησαν την ιστορία των σκλάβων της Αφρικής ενώ διέπλεαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, διέσχιζαν διαφορετικές χρονικές ζώνες και διεθνή σύνορα συνοδεύοντας τους γονείς τους σε πολλές χώρες του κόσμου φέτος το καλοκαίρι.

Στο εσωτερικό, η Μάλια, 11 ετών και η Σάσα, 8 ετών, εξερεύνησαν την αμερικανική Δύση στο πλαίσιο οικογενειακής περιοδείας στο Γέλοου Στόουν Νάσιοναλ Παρκ και στο Γκραντ Κάνιον. Εκαναν ράφτινγκ στο βροχερό τοπίο της Μοντάνα και μάζεψαν ροδάκινα στο Κολοράντο. Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε με επταήμερη διαμονή στο κοσμικό νησάκι Μάρθας Βίνιαρντ στη Μασαχουσέτη, όπου τα κορίτσια έπαιξαν με την άμμο στην παραλία, καβάλησαν ποδήλατα και περπάτησαν στην αγορά.

Κατά τη θερινή περίοδο της ξεκούρασής τους, οι κόρες του Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησαν επίσης τη ρίψη βεγγαλικών στη γιορτή για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου. Αμέσως μόλις τελείωσαν τα μαθήματα στο Sidwell Friends School, η Σάσα και η Μάλια συνόδευσαν τη μητέρα τους στο Παρίσι όπου είχε ραντεβού με τον μπαμπά, ο οποίος περιόδευε εκείνες τις ημέρες στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Σε Λονδίνο, Παρίσι

Ο πρόεδρος επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, αλλά η Μισέλ και τα κορίτσια έμειναν λίγο ακόμη στο Παρίσι και στο Λονδίνο, για να γιορτάσουν και τα όγδοα γενέθλια της Σάσα. Στο Παρίσι, πήγαν στον Πύργο του Αϊφελ, στην Παναγία των Παρισίων, στο Λούβρο και στο Μουσείο Πομπιντού. Γευμάτισαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη σύζυγό του Κάρλα. Στο Λονδίνο, είδαν το Μπιγκ Μπεν, τη Βουλή, το Αββαείο του Ουέστμινστερ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου τους χαιρέτισε η βασίλισσα Ελισάβετ. Επειτα, η προεδρική οικογένεια ετοιμάστηκε για νέο ταξίδι, τον Ιούλιο, στη Μόσχα, στη Ρώμη και στην Γκάνα – όλα μέσα σε μία εβδομάδα.

«Πράκτορας» στη Μόσχα

Στους διαδρόμους του Κρεμλίνου, η Σάσα βάδιζε με τα χέρια στις τσέπες και ο Ομπάμα δήλωσε ότι άρχισαν να τη φωνάζουν Πράκτορα 99, σύμφωνα με τον χαρακτήρα της κατασκοπευτικής κωμωδίας του 1960 «Get Smart». Στη Ρώμη, η οικογένεια Ομπάμα συναντήθηκε με τον Πάπα.

Τα ταξίδια, όμως, δεν ήταν όλα γεμάτα ανεμελιά και διασκέδαση. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές και διδάγματα για να μάθουν τα δύο κορίτσια. Αφού επισκέφθηκαν το κάστρο Κέιπ Κόουστ στην Γκάνα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η θέα της παλαιάς φυλακής των Αφρικανών σκλάβων θα βοηθήσει τις κόρες του «που μεγαλώνουν με τόση ευλογία» να κατανοήσουν την υποχρέωσή τους να αγωνιστούν κατά της καταπίεσης και της βαναυσότητας.

Τα θερινά ταξίδια άνοιξαν μπροστά στη Σάσα και τη Μάλια ένα παράθυρο στον κόσμο που ανοίγει μόνο για πολύ λίγους νέους. «Τα μάτια, τα αυτιά, οι καρδιές και το πνεύμα τους είναι ανοιχτά στους λαούς όλου του κόσμου και στις εμπειρίες άλλων λαών του κόσμου και άλλων πολιτισμών και όλα αυτά θα τους χρησιμεύσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους», όπως έχει πει η Αννίτα Μακμπρίτζ, προσωπάρχης της Λώρας Μπους, στη δεύτερη θητεία του συζύγου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή