Κερδίζει έδαφος η Αριστερά στη Γερμανία

Κερδίζει έδαφος η Αριστερά στη Γερμανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Αγκελα Μέρκελ μπορεί ακόμη να ελπίζει σε μια πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να συνεργαστεί με τον εταίρο της επιλογής της, στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το Αριστερό Κόμμα – το οποίο αντιτίθεται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Ερευνα του ινστιτούτου Forsa, που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου, έδειξε ποσοστό υποστήριξης 35% για τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό των δυνάμει κυβερνητικών εταίρων της, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, παρέμεινε αμετάβλητο στο 14%.

Κάτω από 50% – 52%

Το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων ισοδυναμεί με 49% και ως εκ τούτου εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το Forsa παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο που αυτός ο συνδυασμός δυνάμεων πέφτει κάτω από το 50 – 52%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τους Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζει το 21% των ψηφοφόρων και τους Πράσινους 10%. Αντιθέτως, η Αριστερά κερδίζει τέσσερις μονάδες και φθάνει στο 14%, στην καλύτερη επίδοση του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τις τοπικές εκλογές της 30ής Αυγούστου, σε τρία γερμανικά κρατίδια, όπου η Αριστερά κέρδισε ικανοποιητικά ποσοστά και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στην περιφερειακή κυβέρνηση. Στην περίοδο που έγινε η δημοσκόπηση, συνέβη και η αιματηρή αεροπορική επιδρομή με θύματα αμάχους, στο Αφγανιστάν, με εντολή Γερμανού στρατηγού. Το κόμμα της Αριστεράς αποτελείται από πρώην κομμουνιστές και πρώην σοσιαλδημοκράτες, δυσαρεστημένους από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αν και αναδύθηκε σε πολιτική δύναμη, σε τοπικό επίπεδο, παραμένει παρίας, σε ομοσπονδιακό, κυρίως λόγω των θέσεών του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική.

Κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, περιλαμβανομένου του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, υπουργού Εξωτερικών και αντιπάλου της κ. Μέρκελ, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνάψουν κυβερνητικό συνασπισμό με το Αριστερό Κόμμα.

Ωστόσο, λένε ότι τα δύο κόμματα μπορούν να συνάπτουν συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή που βρίσκεται χρόνια στη διακυβέρνηση του Βερολίνου. Ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, το ινστιτούτο του οποίου πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση για το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, παρατήρησε ότι τα οφέλη που εμφανίζεται να αποκομίζει το Αριστερό Κόμμα είναι εν πολλοίς το αποτέλεσμα των συζητήσεων πιθανών αριστερών συμμαχιών στα ομόσπονδα κράτη του Σάαρ και της Θουριγγίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση των Σοσιαλδημοκρατών να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο συμβάλλει στην «καταξίωση» του κόμματος, το οποίο φαίνεται ότι ξανακερδίζει οπαδούς, οι οποίοι το είχαν εγκαταλείψει κατά την οικονομική κρίση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κ. Μέρκελ παραμένει δημοφιλέστερη του κ. Στάινμαγερ, καθώς το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα επέλεγε τη σημερινή καγκελάριο, αν μπορούσε να ψηφίσει απευθείας ηγέτη, και μόνο το 20% εξέφρασε την προτίμησή του για τον Στάινμαγερ. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων περιορίστηκε, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η κ. Μέρκελ δέχεται εσχάτως κριτική επειδή δεν συγκρούεται αρκετά και ακολουθεί ήπια προεκλογική εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή