Κρίσιμη ομιλία Ομπάμα για την υγεία

Κρίσιμη ομιλία Ομπάμα για την υγεία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου, με θέμα τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στόχος της ομιλίας του προέδρου ήταν να πείσει τους νομοθέτες και την κοινή γνώμη για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης στον χώρο της υγείας, ώστε να μειωθεί το αστρονομικό σήμερα κόστος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και να ασφαλιστούν οι 46 εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί πολίτες.

Θα κοστίσει 1 τρισ. δολ.

Το κόστος των αλλαγών που εισηγείται αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης, ενώ θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας στις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι από την κατάληξη της προσπάθειας του κ. Ομπάμα στον χώρο της υγείας θα εξαρτηθεί και η πορεία ολόκληρης της προεδρικής του θητείας.

Τα επιμέρους στοιχεία του τελικού νομοσχεδίου, το οποίο ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να τεθεί προς ψήφιση εντός του 2009, συζητούνται εδώ και μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Σε ορισμένα σημεία φαίνεται να υπάρχει σχετική σύμπνοια μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης των Δημοκρατικών και της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, πιθανότατα θα προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των Αμερικανών μέχρι το 2013. Επίσης, θα απαγορευθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται να καλύψουν το κόστος περίθαλψης με την αιτιολογία ότι η νόσος «προϋπήρχε της υπογραφής του ασφαλιστικού συμβολαίου» και να σπάνε τα συμβόλαια ασφάλισης όταν οι πελάτες τους έχουν σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, αγκάθι στη σχετική συζήτηση αποτελεί η πρόταση για σύσταση κρατικού φορέα ασφάλισης, κατά το πρότυπο της κάλυψης που δικαιούνται σήμερα οι ηλικιωμένοι, οι άποροι και ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύσσωμο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και κάποιοι κεντρώοι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η εν λόγω πρόταση συνεπάγεται ουσιαστική καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κάτι στο οποίο αντιτίθενται. Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι μάλιστα χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ «μεγάλο βήμα προς τον σοσιαλισμό». Η περυσινή υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και τέως κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, έγραψε σε άρθρο της στη Wall Street Journal ότι το σχέδιο Ομπάμα θα οδηγήσει στη δημιουργία «Κρατικών Επιτροπών Θανάτου». Η συντονισμένη ρεπουμπλικανική εκστρατεία κατά του ΕΣΥ έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της δημοτικότητας του κ. Ομπάμα και διχασμό της κοινής γνώμης.

Επιλογές που συζητούνται

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, διαβεβαίωσαν τον κ. Ομπάμα ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και θα περιλαμβάνει «κάποιας μορφής κρατική ασφάλιση». Μία από τις επιλογές που συζητείται είναι να προβλεφθεί η ίδρυση κρατικού φορέα μόνο στην περίπτωση που οι ιδιωτικές εταιρείες δεν συμμορφωθούν με τη σύσταση για δραστική μείωση των ασφαλίστρων.

Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να ιδρυθούν «μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί παροχής ασφάλισης», αντί για ομοσπονδιακό ΕΣΥ. Με τις παραπάνω συμβιβαστικές προτάσεις είναι πιθανόν να συμφωνήσουν και δύο έως τρεις Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, η ψήφος των οποίων θεωρείται καθοριστική για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή