Στο έλεος φονικής πλημμύρας η Κωνσταντινούπολη

Στο έλεος φονικής πλημμύρας η Κωνσταντινούπολη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αυτοκινητόδρομοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους που παράσερναν αυτοκίνητα και συντρίμμια, γειτονιές βυθίστηκαν στη λάσπη, άνθρωποι σκαρφάλωσαν στις οροφές λεωφορείων για να σωθούν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 80 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο απολογισμός των θυμάτων ήταν χθες το βράδυ 31 νεκροί, 24 στην Πόλη και επτά λίγο πιο βορειοδυτικά, στο Τεκίρνταγ (Ροδάνθη). Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί όταν θα αρχίσουν να τραβιούνται τα νερά της βροχής, που έπεφτε ακατάπαυστα επί δύο ημέρες και εντάθηκε χθες τα ξημερώματα, προκαλώντας χάος στις πυκνοκατοικημένες λαϊκές συνοικίες Ιλκαλί και Χαλκαλί και τις χαμηλές περιοχές, στον ευρωπαϊκό τομέα της Πόλης.

Ελικόπτερα συνέχισαν και χθες να πετούν πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ τα σωστικά συνεργεία έσωσαν με σκάλες και ξύλινες σανίδες ανθρώπους εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα. Δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για επτά εργάτριες εργοστασίου, που πνίγηκαν στο μικρό λεωφορείο, το οποίο τις μετέφερε έξω από τη δουλειά τους. Σε 70 με 80 εκατομμύρια δολάρια εκτιμούν τις ζημιές εμπειρογνώμονες ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ το μέγεθος της καταστροφής αποδίδεται στις σαθρές υποδομές, στην έλλειψη δικτύου για τα όμβρια ύδατα, στην άναρχη, πυκνή και επίσης, σαθρή δόμηση των υποβαθμισμένων συνοικιών της υδροκέφαλης, πλέον, μεγαλούπολης με τους 15 εκατομμύρια κατοίκους. Η βροχή έπληξε λιγότερο το ιστορικό κέντρο και τις παλιές κεντρικές συνοικίες στα υψηλά σημεία της πόλης, όπως το Πέρα.

Στην Κωνσταντινούπολη έσπευσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δέχθηκαν την επίθεση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), εξαιτίας του προστίμου -1,7 εκατ. ευρώ – που επεβλήθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής εις βάρος της Ντογάν Γιαγίν και του Ομίλου Ντογάν. Ο κ. Μπαϊκάλ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές μεθόδους και εκδικητικότητα. Περιθώρια για διακανονισμό άφησε χθες η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η αξία των μετοχών των Dogan Yayin και Dogan Holding κατέρρεε στο χρηματιστήριο της Πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή