«Θα μείνουμε στο Αφγανιστάν»

«Θα μείνουμε στο Αφγανιστάν»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για όσο χρειαστεί» διεμήνυσε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, σημειώνοντας ότι μία εσπευσμένη αποχώρηση θα συνιστούσε ολέθριο λάθος που θα επέτρεπε να μετατραπεί εκ νέου η περιοχή σε καταφύγιο της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κ. Ρασμούσεν διαφώνησε επίσης με όσους ισχυρίζονται ότι τα συμμαχικά στρατεύματα δεν σημειώνουν επιτυχίες, αν και αναγνώρισε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας να αναλάβει η κυβέρνηση της Καμπούλ περισσότερες ευθύνες στην καθημερινή διοίκηση της χώρας, ζήτημα που θα συζητηθεί εκτενέστερα στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν που θα διοργανώσει εντός του έτους ο ΟΗΕ. Τέλος, ο κ. Ρασμούσεν εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις αφγανικές προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, απέκρουσε τις αιτιάσεις για νοθεία και σε χθεσινή του ανακοίνωση εξήρε το έργο των αρχών που διασφάλισαν τη διενέργεια «δίκαιων και αμερόληπτων εκλογών». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο κ. Καρζάι επανεκλέγεται στο αξίωμά του από τον πρώτο γύρο. Εντούτοις, η ελεγκτική επιτροπή που έχει συστήσει ο ΟΗΕ διέταξε τη μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις νοθείας, ενώ η Δύση αποφεύγει μέχρι στιγμής να ανακηρύξει τον κ. Καρζάι νικητή της αναμέτρησης.

Ελεύθερος ο Φάρελ

Στο μεταξύ, απελευθερώθηκε χθες το πρωί από ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, Στίβεν Φάρελ, ο οποίος είχε απαχθεί από τους Ταλιμπάν, μαζί με τον αφγανικής καταγωγής μεταφραστή του. Η απαγωγή σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν ο δημοσιογράφος διερευνούσε αν ο βομβαρδισμός βυτιοφόρων από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην επαρχία Κουντούζ προκάλεσε τον θάνατο αμάχων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης σκοτώθηκε ο μεταφραστής του, αλλά και ένας Βρετανός αλεξιπτωτιστής.

Επίθεση καμικάζι σε νατοϊκή βάση

ΚΑΜΠΟΥΛ. Νέα τρομοκρατική επίθεση σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ σημειώθηκε χθες στο Αφγανιστάν. Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στη πύλη της βρετανικής βάσης «Μπάστιον», συμπαρασύροντας τουλάχιστον δύο αμάχους στον θάνατο, ενώ αρκετοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Το στρατόπεδο βρίσκεται στην επαρχία Χελμάντ, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και των Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες.

Το 2009 αποδεικνύεται η πλέον αιματηρή χρονιά στο Αφγανιστάν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, καθώς 328 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις και μάχες με τους Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή