Ο Σαρκοζί επιβάλλει «φόρο άνθρακα»

Ο Σαρκοζί επιβάλλει «φόρο άνθρακα»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη θέσπιση «φόρου άνθρακα» επιβεβαίωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή θα ανέρχεται στα 17 ευρώ τον τόνο διοξειδίου του άνθρακα από το 2010. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί στην κατανάλωση πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου και άνθρακα, όχι όμως στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, στόχος του νέου αυτού «πράσινου φόρου» δεν είναι «η ενίσχυση του κρατικών εσόδων», αλλά η τροποποίηση των συνηθειών ενεργειακής κατανάλωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ο Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ωστόσο το ακροατήριό του ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν. «Θέλω ο φόρος άνθρακα να συνοδεύεται από μείωση της φορολογίας για τα γαλλικά νοικοκυριά. Ο φόρος άνθρακα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες, καθώς η επιβάρυνση θα εξαρτάται από τον αριθμό μελών της οικογένειας και από τον τόπο κατοικίας της, ανάλογα με το εάν διαμένει σε αστική ζώνη που διαθέτει δημόσια μέσα μεταφοράς ή σε αγροτική περιοχή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επί τη βάσει των 17 ευρώ ανά τόνο, οικογένεια με δύο παιδιά που ζει σε αστική περιοχή θα εξασφαλίζει από το Φεβρουάριο του 2010 έκπτωση 112 ευρώ στο φόρο εισοδήματός της. Η ίδια οικογένεια θα έχει έκπτωση 142 ευρώ εάν διαμένει σε αγροτική περιοχή, χωρίς δημόσια μέσα μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μελέτη, με στόχο την εξεύρεση μεθόδων, που θα εγγυώνται ότι ο φόρος άνθρακα δεν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων. Για τις περισσότερες από αυτές, ο φόρος αυτός θα αντισταθμιστεί το 2010 από μείωση της φορολόγησης του κύκλου εργασιών τους, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία «ανεξάρτητης επιτροπής», που θα «εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια γύρω από τις χρεώσεις και αποζημιώσεις του φόρου άνθρακα. Αποστολή της επιτροπής θα είναι η παρακολούθηση της είσπραξης των οφειλόμενων ποσών», είπε ο πρόεδρος.

Η Γαλλία θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία, που επιβάλει τέτοιο φόρο, που βαρύνει ήδη τα νοικοκυριά σε Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Σλοβενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή