Προ ήττας οι Σοσιαλιστές στη Νορβηγία

Προ ήττας οι Σοσιαλιστές στη Νορβηγία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Μπορεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ να υπερηφανεύεται ότι η Νορβηγία αναδύθηκε αλώβητη από τη δίνη της παγκόσμιας ύφεσης χάρη στις έγκαιρες πρωτοβουλίες της, εντούτοις οι πιθανότητες να διατηρηθεί στην εξουσία μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας φαντάζουν σήμερα αμυδρές. Οι Νορβηγοί ψηφοφόροι φέρονται να επιθυμούν διακαώς αλλαγή φρουράς στην ηγεσία, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου τα κόμματα της Δεξιάς διατηρούν σταθερό προβάδισμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εντούτοις, πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως το σκηνικό μπορεί να αλλάξει ακόμα και την ύστατη ώρα, ενώ η αδυναμία των κομμάτων της Δεξιάς να συμφωνήσουν σ’ ένα από κοινού πρόγραμμα διακυβέρνησης, διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες του κ. Στόλτενμπεργκ. Η πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα σκανδιναβική χώρα, πάντως, ξεπέρασε την οικονομική κρίση αξιοποιώντας το αποθεματικό της ταμείο, στο οποίο συγκεντρώθηκαν την περίοδο 1996 – 2008 περισσότερα από 277 δισ. ευρώ από τα έσοδα της εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το καλύτερο βιοτικό επίπεδο

Η Νορβηγία παραμένει σήμερα το κράτος με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον πλανήτη, ενώ παράλληλα απολαμβάνει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. «Η ευημερία της χώρας δεν είναι τυχαία», υποστήριξε χθες ο κ. Στόλτενμπεργκ, το Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ενός συνασπισμού με τη συμμετοχή της Σοσιαλιστικής Αριστεράς και των Κεντρώων. «Η Νορβηγία βγήκε αλώβητη από την κρίση, διότι λάβαμε έγκαιρα γενναία μέτρα», πρόσθεσε.

Παρά ταύτα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ θα πληρώσει κι αυτός τη λεγόμενη «πετρελαϊκή κατάρα». «Από το 1996, καμία κυβέρνηση δεν έχει επανεκλεγεί και αυτό διότι ο Νορβηγός ψηφοφόρος θεωρεί ότι τα στελέχη της εκάστοτε κυβέρνησης κακοδιαχειρίζονται το ταμείο των πετροδόλαρων», εξηγεί ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Aftenposten, Χάραλντ Στάνγκελε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή