Το Ιράν βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη βόμβα

Το Ιράν βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη βόμβα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν έχει ήδη εμπλουτίσει την απαιτούμενη ποσότητα ουρανίου για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Σύμφωνα, ωστόσο, με νέες εκθέσεις που παραδόθηκαν πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, η ιρανική κυβέρνηση απέφυγε εσκεμμένα να κάνει τα τελευταία απαραίτητα βήματα προκειμένου να αποκτήσει το όπλο. Εξ ου και ο Αμερικανός πρέσβης στο συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ), Γκλιν Ντέιβις, έσπευσε προχθές να προειδοποιήσει ότι το Ιράν ενδέχεται να διαθέτει ήδη τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Το 2007 η αμερικανική κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει στοιχεία ότι το Ιράν επεξεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, πάντως, είχαν τότε υπογραμμίσει πως το σχετικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τερματίστηκε στα τέλη του 2003. Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι Ιρανοί αναβίωσαν το εν λόγω πρόγραμμα. Προς το παρόν, επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου το Ιράν να αναπτύξει την πυρηνική κεφαλή που θα τοποθετηθεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τους οποίους ήδη διαθέτει. Πρόκειται, άλλωστε, για το καίριο ερώτημα που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι εφόσον, τελικά, το Ιράν αποφασίσει να αξιοποιήσει τα διαρκώς αυξανόμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να αντιδράσει έγκαιρα. Επιπλέον, οι Αμερικανοί δεν αμφιβάλλουν ότι στόχος της Τεχεράνης είναι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι υπάρχουν στοιχεία

Στον αντίποδα, οι Ισραηλινοί ερμηνεύουν διαφορετικά τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Πρόσφατα, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών αναβίωσε το 2005 κατόπιν διαταγής του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για ενδείξεις και όχι στοιχεία, ενώ επισημαίνουν ότι οι Ισραηλινοί δεν τους προσκόμισαν αντίγραφο της σχετικής διαταγής του πνευματικού ηγέτη του Ιράν. Παράλληλα, οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη των προγραμμάτων 110 και 111 του Ιρανού ακαδημαϊκού Μοχσέν Φακριζαντέχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή