Δικαίωση για τον Τούρινγκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με χθεσινή ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε συγγνώμη για «τον απάνθρωπο τρόπο» που φέρθηκε το βρετανικό κράτος στον φημισμένο μαθηματικό και ήρωα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, Αλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ έγινε ευρύτερα γνωστός για την καθοριστική συμβολή του στο «σπάσιμο» του κρυπτογραφικού συστήματος «Enigma», το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους οι ναζιστικές δυνάμεις. Χάρη στην επιτυχία του, οι Σύμμαχοι κατάφεραν να υποκλέπτουν πληροφορίες για τις θέσεις του γερμανικού ναυτικού, αποτρέποντας έτσι τη διαιώνιση των πολεμικών επιχειρήσεων και σώζοντας με αυτόν τον τρόπο αναρίθμητες ανθρώπινες ζωές.

Χημικός ευνουχισμός

Εντούτοις, πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Τούρινγκ καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, καθώς παραδέχθηκε ότι διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με άλλον άνδρα. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν χημικός ευνουχισμός με πειραματικά φάρμακα. Αν δεν την αποδεχόταν, θα έπρεπε να φυλακιστεί. Του έγιναν δεκάδες ενέσεις με γυναικείες ορμόνες, απολύθηκε από τη δουλειά του στη διεύθυνση επικοινωνιών του κράτους και τελικά αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία 41 ετών. «Ο Τούρινγκ έπεσε θύμα της νομοθεσίας της εποχής και το ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο χρόνο», σημείωσε μεταξύ άλλων στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Χωρίς τον Τούρινγκ, η εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ενδεχομένως να ήταν διαφορετική. Χάρη σε αυτόν, οι θηριωδίες του Ολοκαυτώματος αποτελούν μέρος του παρελθόντος της Ευρώπης και όχι του παρόντος. Εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, σου λέω με περηφάνια: συγγνώμη, δεν έπρεπε να σου φερθούμε έτσι».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έγινε ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν 30.000 πολίτες στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργικού γραφείου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από το θάνατο του Τούρινγκ. Οι πολίτες ζήτησαν επίσης από τη βασίλισσα να του απονείμει τον τίτλο του ιππότη μετά θάνατον. Εξάλλου, πέραν της προσφοράς του στην πολεμική προσπάθεια, ο Τούρινγκ θεωρείται από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της γενιάς του, ενώ, το 1999, το περιοδικό Time τον είχε συμπεριλάβει στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Το πρώτο κομπιούτερ

Πρωτοπόρος της πληροφορικής, ο Τούρινγκ κατασκεύασε τον πρώτο «σύγχρονο» υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αμέσως μετά τον πόλεμο. Επίσης, έβαλε τα φιλοσοφικά θεμέλια στη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης, με την εργασία του «περί υπολογίσιμων αριθμών», το 1936. Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι επίκαιρο ακόμη και σήμερα θεωρείται το «τεστ Τούρινγκ», με το οποίο θεωρητικά καθορίζεται αν ένας υπολογιστής διαθέτει νοημοσύνη. Στην κλασική του μορφή, το τεστ προβλέπει την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ δύο ανθρώπων και ενός υπολογιστή από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Εάν ο ένας άνθρωπος δεν αντιληφθεί ποιος από τους δύο «συνομιλητές» του είναι υπολογιστής, τότε θεωρείται ότι το μηχάνημα έχει νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή