Εκδηλώσεις μνήμης και θλίψης

Εκδηλώσεις μνήμης και θλίψης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μνήμες θλίψης ξύπνησε στους Αμερικανούς η χθεσινή όγδοη επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά την πάροδο των ετών, οι επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα, οι χειρότερες επιθέσεις που δέχτηκαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός τους, εξακολουθούν να αποτελούν συλλογικό τραύμα για τον αμερικανικό λαό. Εκδηλώσεις μνήμης είχαν προγραμματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανεμένετο να εκφωνήσει λόγο και να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο στο Πεντάγωνο, το οποίο έχει χτιστεί στη μνήμη των νεκρών του αεροσκάφους της πτήσης 77, της American Airlines, του τρίτου αεροσκάφους που οι ισλαμιστές αεροπειρατές έστρεψαν στο Πεντάγωνο.

Ομιλία από Ομπάμα

Συνοδευόμενος από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, και τον Αμερικανό ΓΕΕΘΑ, Μάικλ Μάλεν, ο πρόεδρος Ομπάμα ανεμένετο επίσης να συναντήσει και τους συγγενείς των 184 θυμάτων της μοιραίας πτήσης. Στην ομιλία του, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μιλούσε για τη σημασία της 11ης Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς, καθώς και για το τι σημαίνει η θυσία τόσων ανθρώπων, όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο να αποφύγει στην ομιλία του τη φράση «πόλεμος στην τρομοκρατία», φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, πριν από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Για πολλούς Αμερικανούς, η χθεσινή ημέρα ήταν και αφορμή για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους συμπατριώτες τους που εξακολουθούν να υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν επρόκειτο επίσης να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Υόρκη στο σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι που κατέρρευσαν όταν οι αεροπειρατές έστρεψαν πάνω τους δύο αεροπλάνα. Στο σημείο που έκτοτε αποκαλείται Ground Zero, «Σημείο Μηδέν», μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, επρόκειτο να βρεθούν και ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πολλοί αξιωματούχοι καθώς και πολλοί συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας, προκειμένου να αποτίσουν, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα. Οι εκδηλώσεις στο «Σημείο Μηδέν», ανεμένετο και εφέτος να τηρήσουν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, το οποίο περιλαμβάνει τη δημόσια ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών. Η ανάγνωση θα διακόπτονταν από μερικά λεπτά σιγής, για να υπενθυμίσουν τις στιγμές που τα αεροσκάφη προσέκρουαν στους Δίδυμους Πύργους. Μετά τη δύση του ηλίου, δέσμες φωτός από το «Σημείο Μηδέν» επρόκειτο να φωτίσουν τον ουρανό της Νέας Υόρκης.

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της φετινής θλιβερής επετείου είναι ότι λιγότεροι Αμερικανοί πιστεύουν πως το Ισλάμ -η θρησκεία των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου- ενθαρρύνει τη βία. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew, μόνο το 38% των Αμερικανών έχει αυτή την άποψη ενώ πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή