Ο Τζιάνι Ανιέλι υπήρξε φοροφυγάς

Ο Τζιάνι Ανιέλι υπήρξε φοροφυγάς

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε η προσωπικότητα που κρατούσε την τύχη του γίγαντα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, «Fiat», για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, ο άνδρας που είχε δεσμό με τη Ρίτα Χέιγουορθ και ο άνθρωπος που χαιρετίστηκε ως «ο τελευταίος πραγματικός τζέντλεμαν της Ιταλίας» ενώπιον 100.000 ανθρώπων που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία το 2003. Σήμερα, ωστόσο, η σκληρή διαμάχη μεταξύ των απογόνων του Τζιάνι Ανιέλι δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για βαριές αλληλοκατηγορίες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υστεροφημία του πατριάρχη.

Η υπόθεση προσέλαβε διαστάσεις, όταν η 53χρονη κόρη του Μαργκερίτα ισχυρίστηκε ότι ο Ανιέλι μετέφερε εκτός συνόρων 2 δισ. δολάρια. Αυτό πυροδότησε έρευνα της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, διχασμό στο εσωτερικό της οικογένειας και επιπλέον έδωσε την ευκαιρία στα φίλα προσκείμενα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «μίντια» να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Ιταλού πρωθυπουργού με τίτλους όπως αυτός της Il Giornale: «Ενα μοντέλο για τους φοροφυγάδες: Το κακό παράδειγμα του Ανιέλι» – πρόκειται για έντυπο ιδιοκτησίας του αδελφού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο.

«Αν αποδειχθεί ότι ο Ανιέλι δεν ήταν ένα υπόδειγμα ανδρός, αλλά ένας εγκληματίας, τότε οφείλει κανείς να αναρωτηθεί αναφορικά με τις προθέσεις των προοδευτικών που θεωρούν ότι η φοροδιαφυγή είναι λιγότερο σημαντική από το άγγιγμα των οπισθίων κοριτσιών που επιθυμούν να αγγιχθούν», τονίζεται στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας…

Διχασμός

Ο συντάκτης του άρθρου, μάλιστα, συνέστησε στη Μαργκερίτα Ανιέλι να αρχίσει την έρευνα περί τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα της ξεκινώντας από το κότερο που ο τελευταίος χάρισε στην ηθοποιό Σίλβια Μόντι. «Κοιτάξτε τον Σίλβιο και τον Ανιέλι και πείτε μας ποιος είναι ο πραγματικά αμαρτωλός», κατέληγε το εν λόγω κείμενο. Εντούτοις, ο εγγονός του διάσημου Ιταλού βιομήχανου, Τζον Ελκάν, έκρινε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει τη διαβολή του ονόματος της οικογένειας και πέρασε στην αντεπίθεση. «Είμαι αγανακτισμένος για τα ψέματα που διαδίδονται, αλλά και με την προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», δήλωσε.

Ο Ανιέλι, ο οποίος κάποτε ήλεγχε το 1/4 των εισηγμένων στο ιταλικό χρηματιστήριο επιχειρήσεων, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης και λάτρης των νεαρών ηθοποιών. Ο ίδιος είχε πει: «Υπάρχουν άνδρες που μιλάνε για γυναίκες και άνδρες που μιλάνε στις γυναίκες». Οι οικογενειακές τραγωδίες, βέβαια, δεν έλειπαν. Το 2000, ο τοξικομανής γιος του Ανιέλι, Εντοάρντο αυτοκτόνησε, ενώ ο ανιψιός του μεγαλοβιομήχανου και φερόμενος ως διάδοχός του έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 33 ετών. Οι σχέσεις του Ανιέλι με τον γιο και την κόρη του, πάντως, δεν ήταν ποτέ ιδανικές… «Ηταν ένας εξαιρετικός άνδρας και είναι αλήθεια ότι μου φέρθηκε φανταστικά», υποστήριξε τον περασμένο μήνα ο εγγονός του, Λάπο. «Είμαι, πάντως, τυχερός γιατί ήμουν εγγονός του και όχι γιος του», πρόσθεσε με νόημα.

Μετά το θάνατο του Ανιέλι από καρκίνο, η κόρη του Μαργκερίτα αντάλλαξε το μετοχικό της μερίδιο στις επιχειρήσεις της οικογένειας με μια κληρονομιά αξίας 2 δισ. δολαρίων. Από τα τρία παιδιά που προέκυψαν από τον πρώτο της γάμο -Λάπο, Τζινέρβα και Τζον- ο Ανιέλι επέλεξε τον Τζον ως διάδοχό του. Επισημαίνεται ότι η Μαργκερίτα χώρισε και απέκτησε αλλά πέντε παιδιά με τον Ρώσο κόμη Σερτζ Γραφ Βον Ντερ Πάχλεν. Αποφάσισε να διακόψει κάθε επαφή με την οικογένειά της όταν άρχισε να υποπτεύεται ότι οι σύμβουλοι του Ανιέλι της απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή του μετοχικού της μεριδίου με τμήμα της κληρονομιάς. Η μητέρα της Μαργκερίτα και πρώην μανεκέν, Μαρέλα, ωστόσο, δεν πήρε το μέρος της. Παρόμοια στάση υιοθέτησε και ο 33χρονος γιος της Τζον. «Πρόκειται για υπόθεση που με πλήγωσε, καθώς θεωρούσα ότι το ζήτημα διευθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της οικογένειας το 2004», δήλωσε πρόσφατα ο τελευταίος. Η Μαρέλα, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κόρη της ότι πρόδωσε τις επιθυμίες του νεκρού της πατέρα.

Η υπόθεση θα διευθετηθεί δικαστικά σε δύο μήνες. Μέχρι τότε, η αρμόδια υπηρεσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ιταλία θα κάνει τη δική της έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ισχυρισμός της Μαργκερίτα περί μεταφοράς μέρους της περιουσίας Ανιέλι στο εξωτερικό, πριν αυτός αποβιώσει, ευσταθούν. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι αν τελικά η κόρη του Ανιέλι λέει την αλήθεια, τότε τα χρήματα που διεκδικεί από τους συγγενείς της ανήκουν, εν τέλει, στο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή