Ανευρο ντιμπέιτ με νικήτρια την Α. Μέρκελ

Ανευρο ντιμπέιτ με νικήτρια την Α. Μέρκελ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν, το βράδυ της Κυριακής, η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, στην πρώτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρησή τους, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

Παρότι όμως ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Γερμανίδας καγκελάριου πέτυχε να βελτιώσει το προφίλ του, απέτυχε να ξεπεράσει την κ. Μέρκελ, η οποία θεωρείται ότι βγήκε νικήτρια από μια έτσι κι αλλιώς «άνευρη» αντιπαράθεση. Αλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών να προηγούνται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών.

Από την τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο ηγετών, όπως άλλωστε και από ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία, απουσίαζαν το πάθος και οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων, οι οποίοι συγκυβερνούν, στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού», μετά τις εκλογές του 2005. Η ηπιότητα της αναμέτρησης και η δυσκολία αποσαφήνισης των διαφορών των δύο «μονομάχων» θα αφήσει ανεπηρέαστο στην απόφασή του το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 14% εξ αυτών. Οι δύο ηγέτες δυσκολεύτηκαν άλλωστε να αναδείξουν τις διαφορές. Για παράδειγμα, και οι δυο ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στην οικονομία και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ελάχιστο μισθό και στα πυρηνικά.

«Εμοιαζε περισσότερο με ντουέτο, παρά με μονομαχία», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι συμμετείχαν στο ντιμπέιτ. «Θυμίζετε ένα αρμονικό ζευγάρι γερόντων», σχολίασε ένας άλλος, όταν οι δύο αντίπαλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ανάπτυξης του γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν, αφήνοντας και οι δυο ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής αποχώρησης.

Προτίμησε το FDΡ

«Καταφέραμε πολλά μαζί», είπε ο 53χρονος Στάινμαγερ, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία έσπευσε να προσθέσει από την πλευρά της ότι «πράγματι, αυτός ο μεγάλος συνασπισμός εργάστηκε καλά». Η ίδια ωστόσο πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, κατά προτίμηση με μια νέα κυβέρνηση», εκφράζοντας έτσι δημοσίως την προτίμησή της για συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του FDP, κάτι που όμως δεν φαίνεται να είναι πάντα εφικτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. «Υπάρχει μια άλλη επιλογή, καλύτερη για την καγκελαρία: Εγώ», ήταν η απάντηση του κ. Στάινμαγερ. Παράλληλα, προσπάθησε να εμφανίσει εαυτόν ως πρωτεργάτη της «κοινωνικής ισορροπίας» και επισήμανε ότι μια στροφή προς τα δεξιά θα μεγάλωνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Στο ερώτημα «ποιον θέλετε για καγκελάριο», που τέθηκε αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, το 55% απάντησε υπέρ της κ. Μέρκελ και μόλις το 38% υπέρ του κ. Στάινμαγερ. Σε άλλη δημοσκόπηση, το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η συντηρητική καγκελάριος είναι καταλληλότερη από τον κ. Στάινμαγερ, ο οποίος συγκέντρωσε το 28% των προτιμήσεων.

«Ο Στάινμαγερ τα πήγε καλύτερα απ’ ό, τι αναμενόταν», σχολίασε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Αλλά, στη γενική εικόνα, η Αγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το πλεονέκτημα της εξουσίας», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή