Ενα ξενοδοχείο «μηδέν» αστέρων

Ενα ξενοδοχείο «μηδέν» αστέρων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μηδέν είναι το νέο επτά», λέει η απόκρυφη επιγραφή στην είσοδο. Ισως να είναι έτσι, αν και η άποψη αυτή χρειάζεται καιρό για να εδραιωθεί. Στη μικρή κωμόπολη Τόιφεν, όμως, στο καντόνι του Σεν Γκάλεν της Ελβετίας κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, οι καλλιτέχνες και αδελφοί Φρανκ και Πάτρικ Ρίκλιν ανακαίνισαν πλήρως καταφύγιο της δεκαετίας του 1980 για να δημιουργήσουν ξενοδοχείο σε αυτό.

Το ξενοδοχείο, που διαφημίζεται ως το πρώτο «ξενοδοχείο Μηδέν αστέρων» του Νουλ Στερν Χοτέλ, καταλαμβάνει τον υπόγειο χώρο, κάτω από συγκρότημα πολυκατοικιών. Το κτίσμα, από ενισχυμένο σκυρόδεμα, με τις πόρτες πάχους 75 εκατοστών, ικανές να αντέξουν σε πυρηνική έκρηξη ή επίθεση με χημικά όπλα, είχε χωρητικότητα 200 ατόμων. Σήμερα, ως ξενοδοχείο, το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 14 πελάτες, τους οκτώ σε διπλά κρεβάτια και τους υπόλοιπους σε μονά. Μέρος της πρωτοτυπίας του ξενοδοχείου έγκειται στο ότι τα κρεβάτια βρίσκονται σε δύο μεγάλα ανοικτά δωμάτια, χωρίς χωρίσματα ανάμεσά τους.

«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο αντιθέσεων. Διατηρήσαμε άθικτη την εσωτερική διαρρύθμιση του καταφυγίου, το τσιμέντο και τις σωληνώσεις, ενώ προσθέσαμε παλιά κρεβάτια και έπιπλα για ζεστασιά. Για μας είναι περισσότερο έργο τέχνης, παρά ξενοδοχείο, ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να σκεφτούν με αφορμή τον περίγυρό τους. Η Ελβετία διαθέτει περισσότερα από 250.000 αντι-ατομικά καταφύγια, ενώ καινούργια χτίζονται κάθε ημέρα. Πρόκειται για παρανοϊκή πολιτική, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μετατραπεί σε πανάκριβες κάβες κρασιών», λέει ο Πάτρικ Ρίκλιν.

Η διαμονή στο Νουλ Στερν, όμως, κάνει τον επισκέπτη να ποθεί καθαρό αέρα, ύστερα από μία νύχτα στο τσιμεντένιο αυτό φέρετρο. Ο αδιάκοπος βόμβος του κλιματιστικού συστήματος και η πλήρης απουσία παραθύρων ενισχύει τη δυσφορία, ιδίως όταν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το καταφύγιο ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να απολαύσει τις χιονισμένες κορυφές των Αλπεων.

Κλεισμένο έως το 2012

Ακόμη πιο περίεργη, όμως, είναι η προτίμηση που δείχνουν οι τουρίστες στο πρωτότυπο ξενοδοχείο. Μόλις τρεις μήνες μετά τα εγκαίνιά του, το Νουλ Στερν είναι πλήρως κλεισμένο μέχρι το 2012, ενώ το καταφύγιο-ξενοδοχείο περιελήφθη στον κατάλογο των καλύτερων ξενοδοχείων του Worldwide Hospitality Awards. Η επιτυχία αυτή κάνει τώρα τους δημιουργούς του να σκέφτονται την επέκταση της επιχείρησης σε άλλες χώρες του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή