Αποχρωσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάθημα οικονομίας σε μαθητές

Τραπεζίτες και υπάλληλοι τραπεζών θα αναλάβουν να μυήσουν μικρούς μαθητές στο τι εστί τραπεζική κατάθεση, επιτόκια και αποδόσεις, αλλά και απλά μαθηματικά, ώστε να μάθουν από μικρά να αντιμετωπίζουν με τη δέουσα… ψυχραιμία οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε εσχάτως διεθνώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας The Times, το σχετικό πρόγραμμα έχει αναλάβει να προωθήσει σε σχολεία με μαθητές από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα το ίδρυμα Every Child a Chance Trust για παιδιά, σε συνεργασία με τις τράπεζες Barklays και Deutsche Bank. Μέσα από το παιχνίδι και με απλό και κατανοητό τρόπο, οι λιλιπούτειοι υποψήφιοι πελάτες τραπεζών θα μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τα όποια χρήματά τους και να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτά. Οι ιθύνοντες του προγράμματος απορρίπτουν τις κατηγορίες πως το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να διασφαλίσουν μελλοντικούς πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους και επιμένουν ότι δουλεύουν για «καλό σκοπό», ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά τι εστί χρήμα, πώς διακινείται, αποταμιεύεται και κυρίως πώς… εξανεμίζεται.

Δεν υιοθετεί…

Ο Ελτον Τζον δεν ευτύχησε να γίνει πατέρας, καθώς θεωρήθηκε μεγάλος για να υιοθετήσει παιδί, κι επιπλέον δεν είναι παντρεμένος. Ο 62χρονος Ελτον Τζον δεν είχε εκφράσει ποτέ την επιθυμία να υιοθετήσει παιδί και μάλιστα, όταν κάποτε του είχε τεθεί σχετικό ερώτημα, εκείνος είχε απαντήσει αστειευόμενος ότι «ειλικρινά, δεν θέλω να θηλάσω». Ωστόσο, ο μικρός Λεβ «έκλεψε» κυριολεκτικά την καρδιά του, όπως είπε, όταν τον γνώρισε σε ορφανοτροφείο της Ουκρανίας, κι άρχισε να συζητάει με τον σύντροφό του Ντέιβιντ Φέρνις το ενδεχόμενο υιοθεσίας του μικρού. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός της Ουκρανίας Γιούρι Παβλένκο δήλωσε χθες ότι ο Ελτον Τζον δεν μπορεί να υιοθετήσει τον Λεβ, επειδή, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο θετός γονιός πρέπει να είναι παντρεμένος και επιπλέον να μην έχει διαφορά ηλικίας από το υιοθετημένο παιδί μεγαλύτερη των 45 ετών.

Θα το δουν με περικοπές

Κομμένη και ραμμένη για τα γούστα του δυτικού τηλεοπτικού κοινού, η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Lost -όπου μια ομάδα επιζησάντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα ερημικό νησί- χρειάστηκε κάποιες παρεμβάσεις πριν κυκλοφορήσει στην αγορά του Ιράν. Η σειρά είχε μεγάλη ζήτηση στη μαύρη αγορά των dvd, πράγμα που έγινε αντιληπτό από τη Silver Screenτον, τον κυριότερο διανομέα dvd του Ιράν, η οποία φρόντισε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη διανομή της σειράς στο Ιράν. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική ραδιοτηλεόραση για τη μετάδοση της σειράς από την κρατική τηλεόραση. Αλλά εφόσον η μετάδοσή της αποκτά επίσημο χαρακτήρα, αναλόγως προσαρμόζονται και οι «ακατάλληλες» για το ιρανικό κοινό σκηνές, όπως αυτές στις οποίες εμφανίζονται γυναίκες ελαφρώς ενδεδυμένες ή τα δύο φύλα επιδίδονται σε απρεπείς περιπτύξεις.

Αιωνίως… πρόεδρος

Τη διά βίου παραμονή του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ του Καζαχστάν μελετά το κόμμα του, το οποίο μάλιστα προανήγγειλε ότι θα ανοίξει δημόσιο διάλογο επί του θέματος, προκαλώντας χαμόγελα στα χείλη κάθε πικραμένου πολίτη της χώρας. Διότι ο κ. Ναζαρμπάγεφ κυβερνά από 20ετίας και πάντα κερδίζει τις εκλογές, έστω και αν οι ξένοι παρατηρητές ουδέποτε αναγνώρισαν δίκαιες και ανόθευτες εκλογές επί των ημερών. Αλλά, αυτοί οι τελευταίοι ουδέποτε θα αλλάξουν γνώμη, οι επιτελείς του -με δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες, πάντα- προτείνουν αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η διά βίου παραμονή του 69χρονου ηγέτη στην εξουσία. Κι εκείνος θα ησυχάσει και οι ξένοι παρατηρητές δεν θα ασχολούνται πλέον και μόνο ο λαός του θα διερωτάται πότε επιτέλους θα γνωρίσει την περιπόθητη αλλαγή άλλων λαών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή