Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αντεπιτίθεται

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αντεπιτίθεται

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη αγανάκτηση το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει ως αβάσιμες και πέραν κάθε λογικής έξωθεν και έσωθεν κατηγορίες και επικρίσεις περί της ύπαρξης πολιτικών σκοπιμοτήτων στην υπόθεση της επιβολής προστίμου 2,5 εκατ. ευρώ, εις βάρος του Ομίλου μέσων ενημέρωσης Yayin Dogan. Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο, επικαλούμενο την ισχύουσα στην Τουρκία νομοθεσία, απαντά στους επικριτές χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη τη σκέψη και μόνο επιλεκτικής συμπεριφοράς έναντι συγκεκριμένου φορολογούμενου, συγκεκριμένου τομέα ή μεμονωμένου ατόμου».

«Πρόκειται για νοσηρούς ισχυρισμούς και υποθέσεις. Οι ελεγκτές της εφορίας εκτελούν τα καθήκοντά τους με ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρόπο συμφώνως προς τους ισχύοντες νόμους», είναι η κυβερνητική απάντηση στις κατηγορίες για υποκινούμενο από πολιτικά κίνητρα πόλεμο φθοράς κατά της αυτοκρατορίας του Αϊντίν Ντογκάν. Είναι προφανές ότι το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, όταν σημειώνει ότι το περιβόητο πρόστιμο κατά Ντογκάν δεν είναι το υψηλότερο στην ιστορία των Τούρκων φορολογουμένων, απευθύνεται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Περνώντας δε στην αντεπίθεση, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης του Ομίλου Ντογάν για «άσκηση πιέσεων κατά της κυβέρνησης μέσω συστηματικής εκστρατείας, μέσω της προσπάθειας υπονόμευσης κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών ομάδων με αβάσιμα δημοσιεύματα, που η κυβέρνηση παρακολουθεί με έκπληξη και θλίψη». Τέλος, το υπουργείο καλεί κάθε αμφισβητία να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του, δηλαδή να αναζητήσει διακανονισμό και να δικαιωθεί βάσει του νόμου, διαφορετικά να αποδείξει το αληθές του ισχυρισμού περί παράνομων ενεργειών της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ιλιγγιώδες πρόστιμο στην Yayin Dogan είναι το δεύτερο του είδους που επιβάλλεται εις βάρος του Ομίλου το 2009. Εχουν προηγηθεί πρόστιμα εις βάρος και άλλων εταιρειών του Αϊντίν Ντογάν, όπως είναι η Petrol Ofisi. Ορισμένοι επικριτές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για προσπάθεια αποδυνάμωσης της υφιστάμενης οικονομικής ελίτ και υποκατάστασής της από μια ανερχόμενη νέα οικονομική τάξη, προσκείμενη στο κυβερνών ΑΚΡ. Ενδεικτική είναι και η οργισμένη αντίδραση της TUSIAD, του τουρκικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών, που την περασμένη Παρασκευή κατηγόρησε τις φορολογικές αρχές ότι υποκύπτουν σε άνωθεν πιέσεις και επηρεασμούς. Χθες έλαβε την απάντησή της από το υπουργείο, ενώ ξένοι αναλυτές θυμήθηκαν ότι πρόσφατα κάποιες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες επέκριναν την «απάθεια με την οποία η ηγεσία της TUSIAD αντιμετώπιζε την εγκληματική δράση της Εργκένεκον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή