Νεκρός τρομοκράτης στη Σομαλία

Νεκρός τρομοκράτης στη Σομαλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Οπλαρχηγοί της σομαλικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ ορκίστηκαν να εκδικηθούν το θάνατο του στελέχους της Σαλέχ Αλί Σαλέχ Ναμπάν, ο οποίος σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Η Αλ Σαμπάμπ φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα και έχει στη διάθεσή της πάνω από 3.000 μαχητές, τόσο από τη Σομαλία όσο και από το εξωτερικό. Από το 2004, που ιδρύθηκε, μάχεται να ανατρέψει τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και να επιβάλει διά της βίας την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Σε τέσσερα πλήγματα

Στις τάξεις της είχε προσχωρήσει τον τελευταίο καιρό και ο 28χρονος Κενυάτης Ναμπάν, καταζητούμενο μέλος της Αλ Κάιντα. Ο Ναμπάν εθεωρείτο από το FBI υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων και ισραηλινό αεροσκάφος, το 2002 στη Μομπάσα. Το βλήμα στο αεροσκάφος αστόχησε, αλλά από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στο ξενοδοχείο είχαν σκοτωθεί δέκα Κενυάτες και τρεις Ισραηλινοί. Επίσης, κατηγορούνταν και για εμπλοκή στα τρομοκρατικά χτυπήματα στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας, το 1998, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 250 ανθρώπους.

Η επιχείρηση για την εξόντωσή του έλαβε χώρα τη Δευτέρα, όταν δύο αμερικανικά ελικόπτερα με άνδρες της Διοίκησης Ειδικών Αποστολών επιτέθηκαν σε χωριό, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών, 250 χιλιόμετρα νοτίως της σομαλικής πρωτεύουσας. Τα ελικόπτερα έπληξαν όχημα που προσπάθησε να διαφύγει, σκοτώνοντας δύο επιβαίνοντες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι Αμερικανοί στη συνέχεια πήραν μαζί τους τις σορούς των θυμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι ο ένας εξ αυτών ήταν ο Ναμπάν. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν πως η «χειρουργική» ακρίβεια της επιχείρησης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει αξιόπιστες πηγές πληροφοριών στη Σομαλία. Κατ’ άλλους, όμως, η επίθεση απλώς θα εξαγριώσει τον ντόπιο πληθυσμό και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιχειρησιακές ικανότητες της οργάνωσης. Αλλωστε, παρόμοια επιχείρηση πέρυσι τον Μάιο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Αλ Σαμπάμπ, ο οποίος όμως γρήγορα αντικαταστάθηκε. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με ξένα μέσα ενημέρωσης, οπλαρχηγοί της οργάνωσης απείλησαν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, ενώ, παράλληλα, η Αμερική «θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την παράνομη επίθεσή της, με χτυπήματα σε ολόκληρη την Αφρική».

Αντιθέτως, η μετριοπαθής ισλαμική οργάνωση Αχλού Σουνά, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μογκαντίσου, επικρότησε την αμερικανική κίνηση και ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξόντωση ξένων τρομοκρατών που έχουν βρει καταφύγιο στη Σομαλία: «Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν και άλλα αεροσκάφη για να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την Αλ Σαμπάμπ και όσους παραποιούν το Ισλάμ και δολοφονούν Σομαλούς».

Χάος και ανομία

Από το 2007, οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες, πάνω από 18.000 Σομαλοί έχουν σκοτωθεί και σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον μόνο ένα μέρος της πρωτεύουσας και των κεντρικών περιοχών της χώρας. Επικρατεί χάος και ανομία, ενώ πειρατές λυμαίνονται ανενόχλητοι τα χωρικά και διεθνή ύδατα στα ανοικτά της. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Αμερική φοβούνται πως η Σομαλία θα εξελιχθεί σε καταφύγιο και απέραντο κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, όπως ακριβώς συνέβη με το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή