Τα ισχνά θύματα του κόσμου της μόδας

Τα ισχνά θύματα του κόσμου της μόδας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχετε παρακολουθήσει, έστω και μία φορά, το ντοκιμαντέρ – ριάλιτι – εκπομπή του ΣΚΑΪ, νωρίς το μεσημέρι, με τίτλο «How to look good naked», αυτομάτως θα νιώσετε καλύτερα με την εικόνα σας, δηλαδή το σώμα σας. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που ξεφυλλίζουμε ένα περιοδικό μόδας, οι γυναίκες κυρίως, παθαίνουμε κατάθλιψη. Και τώρα που έχει ξεκινήσει η σκυταλοδρομία του πρετ-α-πορτέ, από Νέα Υόρκη, Λονδίνο και από Μιλάνο στο Παρίσι, στρατιές από μοντέλα θα παρελάσουν με ρούχα που θα θέλαμε (ίσως) να φορέσουμε, αλλά δεν είμαστε σίγουρες ότι μπορούμε.

Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία μόδας και ομορφιάς μας καταδυναστεύει χρόνια τώρα. Μας καταπιέζει, χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται. Βγαίνει μια αληθινή γυναίκα (μοντέλο για… παχουλές, Λίζι Μίλερ, στο Glamour) και φωτογραφίζεται χωρίς ιδιαίτερο ρετούς, με τα πάχη της και τα κάλλη της, και η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου. Λες και δεν είναι η ίδια εικόνα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά στον καθρέφτη μας. Στην καλύτερη περίπτωση.

Και δεν είναι ότι βλέπουμε τις επιδείξεις ή τις διαφημιστικές καμπάνιες και ονειρευόμαστε να «μπούμε» στα ίδια εσώρουχα ή να βγούμε ξαφνικά στον δρόμο με φτερά και πούπουλα. Ξέρουμε καλά πως όταν παρακολουθούμε ζωντανά ένα ντεφιλέ, υπάρχουν νεαρά κορίτσια που μοιάζουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Και στην κάμερα, όμως -που υποτίθεται ότι προσθέτει βάρος-, δείχνουν ανησυχητικά αδύνατες. Ακόμη και τα μάτια τους είναι μισάνοιχτα. Δεν έχουν ενέργεια να τα ανοίξουν…

Η μόδα, μαζί με τον όμορφο κόσμο των όμορφων ανθρώπων, ευθύνεται για δύο ομάδες θυμάτων. Η πρώτη είναι οι κοπέλες που χρησιμοποιεί σαν μοντέλα, σαν κινούμενες βιτρίνες. Για να αντικατασταθούν γρήγορα με πιο νέες, πιο λεπτές, πιο ψηλές. Κι ας λένε ότι τρώνε. Οι περισσότερες ζουν με μαρούλι και νερό για εβδομάδες. Και ο δεύτερος κύκλος; Οι γυναίκες της διπλανής πόρτας, που βομβαρδίζονται από κατασκευασμένες εικόνες τελειότητας. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι 80% των γυναικών νιώθουν δυστυχισμένες με το σώμα τους και μόνο το 1% δηλώνει «απολύτως ευχαριστημένο». Αναρωτιέται, βέβαια, κανείς ποιος ανήκει σε αυτό το ποσοστό, αφού ακόμη και σούπερ μοντέλα, όπως η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Σίντι Κρόφορντ, ακόμη δεν έχουν αποδεχθεί τις «ατέλειές» τους.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανορεξίας και βουλιμίας ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια σε Ευρώπη και Αμερική. Και οι άνδρες; Απολαμβάνουν κοιλίτσες, κυτταρίτιδα, χαλάρωση, έχουν ως πρότυπο τον Σον Κόνερι στα 79, αλλά και πιο ευτραφείς σταρ, όπως ο Τζέιμς Γκαντολφίνι. Οι γυναίκες έχουν αντικαταστήσει τη «φυλακή» της κουζίνας, λένε οι ψυχολόγοι, με τον εγκλεισμό σε ένα ιδεώδη σωματότυπο που δεν μπορούν να αποκτήσουν. Το καλύτερο γράφτηκε από μια κοπέλα σε περιοδικό… «Πηγαίνετε καλύτερα σε ένα μουσείο. Εκεί θα δείτε ωραιότερους σκελετούς απ’ ό, τι στις παρελάσεις μόδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή