Ετοιμάζονται για τη μάχη επιτρόπων και «χαρτοφυλακίων»

Ετοιμάζονται για τη μάχη επιτρόπων και «χαρτοφυλακίων»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν σηματοδοτεί αυτομάτως και την έναρξη της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως για τον ίδιο τον Πορτογάλο πρόεδρο της Επιτροπής τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της κατανομής των χαρτοφυλακίων μεταξύ των επιτρόπων και, εν τέλει, μεταξύ των κρατών-μελών.

Επισήμως η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, όμως στις Βρυξέλλες θεωρείται σήμερα σχεδόν βέβαιο ότι τελικά οι νέοι επίτροποι δεν θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους πριν από τον Δεκέμβριο ή, εξίσου πιθανόν, την 1η του έτους.

Τούτο γιατί υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα, που είναι η επικύρωση ή μη της συνθήκης της Λισσαβώνας από την Ιρλανδία στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου και, κατά δεύτερο λόγο τους δύστροπους προέδρους της Τσεχίας και της Πολωνίας. Εν συνεχεία, εφόσον η συνθήκη επικυρωθεί, θα πρέπει οι «27» να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον διορισμό του λεγόμενου ύπατου εκπροσώπου των «27» για την εξωτερική πολιτική, κοινώς υπουργού Εξωτερικών (που θα είναι και επίτροπος) αλλά και του προέδρου του Συμβουλίου που ελπίζεται να αναδειχθεί σε ένα είδος «προέδρου της Ενωσης».

Ωστόσο, το χθεσινό τέλος του «σίριαλ» της ανανέωσης της θητείας του Πορτογάλου προέδρου της Επιτροπής δίνει και το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα των κρατών-μελών για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού χαρτοφυλακίου για τον «δικό τους επίτροπο», έστω κι αν επισήμως οι επίτροποι αυτοί είναι… εθνικά ανένταχτοι εργάτες της Ευρώπης.

Τον τελευταίο λόγο στην κατανομή των χαρτοφυλακίων έχει προσωπικά ο ίδιος ο Μπαρόζο, όμως οι αποφάσεις του δεν λαμβάνονται ερήμην προσώπων, πραγμάτων και… κυβερνήσεων. Δεδομένου δε ότι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία λίγο ώς πολύ θα πάρουν τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν, για τις υπόλοιπες χώρες είναι κοινός τόπος στις Βρυξέλλες ότι όσο νωρίτερα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους και όσο πρεσβύτερος πολιτικός είναι αυτός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές τους για ένα «καλό» χαρτοφυλάκιο.

Για την Ελλάδα, που λόγω της εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι σε θέση να επιλέξει ακόμα επίτροπο, η ενδεχόμενη αναβολή του διορισμού της νέας Επιτροπής έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο, το περιθώριο είναι σε κάθε περίπτωση μικρό και τούτο χωρίς να συνυπολογιστεί καν ένας άλλος παράγων: θεωρείται επίσης κοινός τόπος στις Βρυξέλλες ότι η ανανέωση της θητείας υφισταμένου επιτρόπου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να του δοθεί ένα «καλό» χαρτοφυλάκιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή