Ισραηλινές απειλές για επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ισραηλινές απειλές για επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Κλίμα έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: το Ισραήλ θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αν δεν επιβληθούν κυρώσεις μέσα στο 2009, διεμήνυσε o Εφραίμ Σνεχ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της χώρας. «Το Ιράν είναι πυρηνική δύναμη και δεν πρόκειται να ανεχθεί απειλές από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις κατά τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του την 1η Οκτωβρίου». Αυτό διευκρίνισε από την πλευρά του ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στο γαλλικό πρακτορείο.

«Πρέπει να αποδεχθούν ένα πυρηνικό Ιράν και να συνδιαλλαγούν με ένα πυρηνικό Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλος ΜΜΕ του Ιρανού προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και εκπρόσωποι έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Γερμανίας) θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα πιθανότατα στην Τουρκία για να συζητήσουν τις προτάσεις της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εν μέσω σκληρής ρητορικής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι σοβαρός ο κίνδυνος μιας ισραηλινής επίθεσης εναντίον των ιρανικών εγκαταστάσεων.

Ομπάμα με Σαρκοζί

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός και ο Γάλλος πρόεδρος, Ομπάμα και Σαρκοζί, συζήτησαν πώς θα πετύχουν να εναρμονίσουν το Ιράν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ενόψει των διπλωματικών διαπραγματεύσεων την 1η Οκτωβρίου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του με βουλευτές του κόμματός του στο Ελιζέ.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εγκλωβισμένοι μεταξύ της παρελκυστικής στάσης Κίνας και Ρωσίας, που αντιτίθενται στην επιβολή νέων κυρώσεων, και Ομπάμα, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής έναντι του Ιράν.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει θεσπίσει τρία είδη κυρώσεων εναντίον του Ιράν λόγω της άρνησής του να παγώσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απειλήσει με νέες κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί το Ιράν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή